suiker

Suikervervangers, laten wij ons massaal misleiden?!

Gisteren zond Tros Radar een item uit over “de nieuwe suikers” met als bovenschrift.

radar

 

 

 

 

 

Steeds meer verpakkingen in het suikerschap claimen een natuurlijk en gezond alternatief te bieden voor de ‘slechte’ witte kristalsuiker. Kloppen deze beweringen wel?

Palmbloesemsuiker, ruwe rietsuiker, kokossuiker, agave-siroop, koudgeslingerde honing, ahorn-siroop en dadelstroop: stuk voor stuk suikers waarvan wordt beweerd dat ze gezonder zijn.

Gebruik je deze suikeralternatieven, dan zou je veel minder last krijgen van een schommelende bloedsuikerspiegel. De suikers zouden zelfs nog allerlei extra vitaminen en mineralen bevatten. Vanwege al deze voordelen zijn ze natuurlijk wel een stuk duurder dan de Hollandse bietsuiker. Maar zijn deze suikers ook echt gezonder?

Met een lijst van de zogenaamde voordelen van suikervervangers of gezonde suiker.

De twee experts aan het woord zijn Professor Dr. Martijn Katan, zijn sporen meer dan verdiend als o.a. Professor Nutrician aan de VU Amsterdam en Professor dr. Aart Jan van der  Lelij, o.a. is hoofd van de Sector Endocrinologie van de afdeling Interne Geneeskunde bij het Erasmus MC. Toch geen onverdienstelijke experts.

Daarnaast heeft professor dr. van der Lelij een interessant artikel geschreven over suikerverslaving, wat mij ook weer heel wat nieuwe inzichten heeft gegeven over mijn eigen eetgedrag, patroon en gewicht. Conclusie van dit artikel is, blijf zo dicht mogelijk bij de natuur, dat lijkt de beste voeding en hou dat je leven lang! Paleo komt daar naar mijn weten het dichtst bij in de buurt.

De conclusie van deze twee professoren op de suikervervanger trend is dat alle suikers ongeveer hetzelfde zijn. Er zitten verschillen in smaak en structuur en misschien ook wel iets in de samenstelling, dit verschil is voor ons lichaam verwaarloosbaar. Maar ze bestaan allemaal uit glucose en fructose, zowel de kokosbloesemsuiker (die op de verpakking zelfs wordt aangemerkt als super food) als ze geraffineerde witte suiker van onze de suikerbiet.

De vraag die bij mij dan opkomt, zijn deze suikers dan juist niet slechter voor ons? De suikerbiet wordt in Nederland verbouwd, wordt met vrachtwagens naar de suikerfabriek, enkele tientallen kilometers verderop, gebracht. Vervolgens daar gezuiverd, verpakt en verscheept. Een stuk minder milieubelastend dan de “gezondere” suikers die vanuit Azië, Afrika, Latijns Amerika naartoe worden verscheept.

Het kijken van de Tros Radar uitzending van gisteren heeft een ontnuchterende werking op mij gehad. Opeens zag ik mijzelf achter de meute aanlopen en verkondigen dat suikervervangers een minder ongezonde keuze zijn dan de witte geraffineerde suiker. Ik heb er zelfs een blog over geschreven! Mijn excuus voor dit misleidende stuk over palmsuiker! Terwijl ik daar zelf maar gematigd onderzoek naar heb gedaan. Ik voel mij voor de gek gehouden, naïef, bedonderd, verleid tot het kopen van dure vervangers en een kudde dier. En de marketing man en vrouw maken natuurlijk graag gebruik van ons kudde gedrag, op die manier rennen we allemaal achter de kokosbloesemsuiker aan en betalen graag € 6,- voor een potje van 350 gram!

Als laatste wordt gesproken over de echte suikervervanger, aspartaam! Een vloek in vele huishoudens! Van de Lelij geeft aan dat er, waarschijnlijk, alleen naar water meer onderzoek is gedaan dan naar aspartaam. Naast alle andere onderzoeken gedaan over aspartaam is er recent (dec. 2013) onderzoek is gepleegd door de EFSA (europian food safety athority) naar de risico’s van het gebruik van aspartaam. De conclusie van de EFSA is dat aspartaam veilig is en heeft de onderzoeksresultaten op de website gezet, in redelijk begrijpelijk Engels.

Ook ik wilde graag geloven dat er gezondere keuzes zijn als het om suiker gaat! En die zijn er! Geen of weinig suiker eten. Kijk goed op verpakkingen van het supermarkt eten en vooral pakjes, zakjes, potjes ed, daar zitten heel veel verborgen suikers in.  Ik laat de dure ahorn siroop, kokosbloesemsuiker, agavesiroop en palmsuiker in het vervolg staan. Wanneer ik toch suiker wil gebruiken kan dat prima met de goedkopere, milieuvriendelijkere, ongezonde suiker.

Aangezien koolhydraten ook suikers zijn ga ik mijn koolhydraat inname nog verder beperken en zal ik mijn blog ook gaan uitbreiden met meer en vaker low of no carb baksels èn hartige baksels!

En omdat ik af en toe nog steeds graag zondig, blijven de quilty pleasures en basistechnieken ook een plekje op de site houden!

Ik ben heel benieuwd naar jullie mening over suikervervangers en de uitzending van Tros Radar. Voor wie de uitzending heeft gemist, bekijk hem hieronder!

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>