Praliné stage 2

Hazelnoot praline om zelf te maken!

Volgende week wordt mijn jongste zoon 2 jaar, dat vieren we natuurlijk met lekkere cakejes en taart! De laatste tijd lees ik steeds meer over chocoladecake met courgette! Dat wil ik graag proberen (in de vorm van cupcakes) en testen op mijn kinderen, het recept kun je natuurlijk binnenkort op mijn blog vinden. Voor deze cupcakes ga ik twee soorten toppings maken, een hazelnoot botercrème en een melk chocoladecrème.

Voor de hazelnoot botercrème heb ik praline nodig en wat is er nou leuker dan zelf je praline maken! Ik heb wat onderzoek gedaan op internet en kom uit op de site van callebout (chocolademerk) om wat meer te begrijpen van praliné. Er staat geen recept op de site maar wel een aantal verhoudingen waar ik mee uit de voeten kan.

Praliné stage 1Belangrijk is dat de noten van te voren geroosterd worden in een oven op 150 graden C. Een praline bestaat voor minstens 40% uit noten, anders heet het geen praline..! Het maken van de karamel vind ik zelf het lastigst. Ik maak de karamel door wat water aan de suiker toe te voegen en dit in te koken tot de gewenste kleur. (in dit filmpje laten ze de karamel vrij licht van kleur, van mij mag hij wel wat donkerder, dan is de smaak wat meer uitgesproken). Door het water toe te voegen heb je wat meer controle over de verkleuring van de karamel. En nadat ik vandaag 5 pogingen heb ondernomen om het zonder water te doen, heb ik besloten dat ik dat niet meer ga proberen..!

Mijn recept voor de praline is:

  • 250 gram hazelnoten
  • 150 gram suiker (gebruik hiervoor de gewone suiker, die hard goed uit na het afkoelen zodat je een mooie praline kunt maken.
  • 2 gram of snuf zout (al naar gelang je smaak)
  • 40 gram water.

Het proces:

Rooster de hazelnoten in een oven van 150 graden (hete lucht) 160 graden (elektrisch) gedurende 15 minuten. tot ze goudgeel zijn. Wanneer je hazelnoten met vlies kun je het vlies na het roosteren van de noten wrijven door ze in te pakken in een theedoek en met de theedoek over de noten te wrijven. Spreid de hazelnoten uit over een vel bakpapier op een bakplaat (hier komt de hete karamel overheen).        KaramelPraliné stage 2

Maak de karamel: voeg de suiker en het water in een steelpan met dikke bodem, laat de suiker smelten in het water. Het duurt even voordat de suiker gaat kleuren, wanneer de suiker gaat kleuren laat hem dan verkleuren tot een diepe bruine kleur. Giet de karamel uit over de hazelnoten, laat de suiker goed afkoelen en uitharden. Breek het in brokken en voeg het samen met het zout in de keukenmachine en draai de machine net zo lang tot zich een pasta vormt. In eerste instantie wordt het poederig, wanneer je het een tijdje door laat draaien begint de olie uit de noten vrij te komen en vormt een pasta, de praline! Hazelnoten praliné!

Wanneer de karamel verbrand ruikt, begin opnieuw, de karamel is nu bitter! Praline is prima houdbaar, doordat er veel suiker aan is toegevoegd.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>