Spritsen 3

Spritsen zijn helemaal niet zo moeilijk…maar zo lekker!

Vandaag staat in het teken van de voorbereiding voor mijn casting morgen bij Bake my day! Ik ben nog rustig maar ken mijzelf ook goed genoeg om te weten dat ik morgen best zenuwachtig ben als ik, met camera erbij, mijzelf en mijn baksel ga presenteren. Goede voorbereiding is alvast het halve werk.

Morgen neem ik een chocolade desserttaartje mee om te laten proeven. En hoe wel er voldoende technieken in die taart zitten, denk ik dat je met een simpel koekje soms nog beter kunt laten zien wat je kunt. Vandaar dat ik vandaag ook nog wat spritsen heb gemaakt te laten proeven.

En wat blijkt, spritsen zijn helemaal niet zo moeilijk. Dit heb je nodig voor ongeveer 30 tot 40 kleine koekjes. Verwarm de oven voor op 160 graden en bekleed twee bakblikken met bakpapier. Je hebt een spuitzak nodig met een mondje met tandjes van ongeveer 12 mm.

 • 175 gram boter
 • 90 gram basterd suiker
 • 13 gram melk
 • 2 gram zout
 • 225 gram bloem (dus geen patentbloem)
 • merg van een halve vanillestok.

Spritsen 1

Er zijn twee dingen die heel belangrijk zijn, een sprits is luchtig en bros omdat er heel veel lucht in de boter wordt geklopt. Dat is dan ook stap 1 van spritsen maken, klop je boter heel goed op tot hij bijna wit is, dat kan wel 5 minuten duren, heb geduld!  Ook moet de boter slap zijn maar niet vloeibaar! De boter wordt slap als je hem verwarmt, ik doe dat gewoon met de haarföhn. Verwarm de boter tijdens het kloppen door er met de föhn boven te hangen. Wanneer je boter luchtig is geklopt kunnen de basterd suiker en de vanille eraan worden toegevoegd, dit klop je ook weer heel luchtig. Voeg nu de melk toe en klop tot de melk is opgenomen. Als laatste meng je de bloem en zout door het boter/suiker/melk/vanillemengsel, roer het mengsel niet te lang en het liefst met de hand. Wanneer er een samenhangend deeg ontstaat is het klaar, nu niet meer roeren!

Spritsen 2

Het deeg kan nu in de spuitzak met spuitmondje, spuit de spritsen op je bakpapier zoals op de foto te zien is. Bak de spritsen af op 160 graden, gedurende 25 minuten. Ga na 20 minuten kijken hoe het met de koekjes is, ze kunnen niet inzakken, daardoor kun je gerust kijken hoe het met ze gaat.

Wanneer de koekjes goudgeel om de randen zijn en nog wat bleker in het midden, kunnen ze de oven uit. Haal ze meteen van het bakblik zodat ze niet verder bakken op het warme bakblik. Ze worden nu snel hard.

Spritsen 3

Wanneer ze koud zijn kun je de spritstest doen, druk op de sprits, wanneer je hem makkelijk kapot kunt drukken is je sprits gelukt. Lekker snoepen!

6 thoughts on “Spritsen zijn helemaal niet zo moeilijk…maar zo lekker!

 1. Leuk verhaal! Vraagje: je geeft aan dat je geen patentbloem moet gebruiken, maar gewone bloem. Wat is het verschil tussen die twee soorten eigenlijk?

  • Dank je!
   Verschil tussen patentbloem en (Zeeuws) bloem.
   Patentbloem is hoog in gluten en daardoor wat dragender en steviger dan Zeeuws bloem.
   Wanneer je een beslag of deeg maakt waarvoor glutenwerking nodig hebt of wat niet mag uitvloeien gebruik je patentbloem. Glutenwerking heb je bv nodig bij soezenbeslag of bladerdeeg. Voor koekjes kun je beter Zeeuws bloem nemen, omdat je zo min mogelijk glutenwerking wilt.

 2. Whaw Tamar, dat je na onze bakmarathon en je reis nog puf had om spritsen te bakken en ook nog eens te bloggen. Bewondering! En ze zien er prachtig uit. Mooi spuitwerk!

  Ik duim voor je dat t lukt met Bake-my-day.

  Lily, je patiserrie-maatje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>