groenten chips

Bio organische groentechips, een review

Niets zo lekker als in het weekend ‘s avonds gezellig borrelen met mijn lief. Kinderen op bed, tijd voor ontspanning,heerlijk. Bij ons gaat die gezelligheid ook (bijna) altijd samen met een lekker hapje. Soms haal ik wat lekkers bij le souk, turks brood, smeerseltjes. Maar mijn is ook gek op chips en neemt soms voor zichzelf zo’n zak met heerlijk, zoute, vette chips mee. Zo lekker…maar ik eet het liever niet meer. Maar als die zak eenmaal open gaat kan ik de verleiding vaak niet weerstaan!

Dus toen ik bij Ekoplaza de groentechips van Trafo zag liggen, wilde ik ze heel graag testen. De chips worden geproduceerd door FZ Organic Food en bevatten geen aardappelen. Alleen pastinaak, rode biet en wortel en worden gebakken in zonnebloemolie! 75 gram chips kosten € 2,49

groeten chips

Mooi is natuurlijk dat de groenten in deze zak biologisch zijn en in biologische zonnebloemolie is gebakken. De houdbaarheid van de zak is beperkt om de crunch te kunnen garanderen, ze zijn dus zo vers mogelijk!

groenten chips

Het eerste dat opvalt is dat de chips lekker dun en daardoor heel knapperig zijn. De stukken zijn ook lekker groot. De wortel is heerlijk zoet en wortelig. De rode biet is ook zoet en heeft daarnaast nog dat aardse wat een biet zo lekker maakt. de pastinaak is wat milder van smaak en ook de smaak van de pastinaak is niet verloren gegaan.

In het begin is het even wennen dat de chips niet zout zijn, dat duurt niet lang. Het voordeel daarvan is dat een handje chips voldoende is om in de snackbehoefte te voorzien.

Conclusie: een lekker alternatief voor aardappelchips!

 

 

suiker

Suikervervangers, laten wij ons massaal misleiden?!

Gisteren zond Tros Radar een item uit over “de nieuwe suikers” met als bovenschrift.

radar

 

 

 

 

 

Steeds meer verpakkingen in het suikerschap claimen een natuurlijk en gezond alternatief te bieden voor de ‘slechte’ witte kristalsuiker. Kloppen deze beweringen wel?

Palmbloesemsuiker, ruwe rietsuiker, kokossuiker, agave-siroop, koudgeslingerde honing, ahorn-siroop en dadelstroop: stuk voor stuk suikers waarvan wordt beweerd dat ze gezonder zijn.

Gebruik je deze suikeralternatieven, dan zou je veel minder last krijgen van een schommelende bloedsuikerspiegel. De suikers zouden zelfs nog allerlei extra vitaminen en mineralen bevatten. Vanwege al deze voordelen zijn ze natuurlijk wel een stuk duurder dan de Hollandse bietsuiker. Maar zijn deze suikers ook echt gezonder?

Met een lijst van de zogenaamde voordelen van suikervervangers of gezonde suiker.

De twee experts aan het woord zijn Professor Dr. Martijn Katan, zijn sporen meer dan verdiend als o.a. Professor Nutrician aan de VU Amsterdam en Professor dr. Aart Jan van der  Lelij, o.a. is hoofd van de Sector Endocrinologie van de afdeling Interne Geneeskunde bij het Erasmus MC. Toch geen onverdienstelijke experts.

Daarnaast heeft professor dr. van der Lelij een interessant artikel geschreven over suikerverslaving, wat mij ook weer heel wat nieuwe inzichten heeft gegeven over mijn eigen eetgedrag, patroon en gewicht. Conclusie van dit artikel is, blijf zo dicht mogelijk bij de natuur, dat lijkt de beste voeding en hou dat je leven lang! Paleo komt daar naar mijn weten het dichtst bij in de buurt.

De conclusie van deze twee professoren op de suikervervanger trend is dat alle suikers ongeveer hetzelfde zijn. Er zitten verschillen in smaak en structuur en misschien ook wel iets in de samenstelling, dit verschil is voor ons lichaam verwaarloosbaar. Maar ze bestaan allemaal uit glucose en fructose, zowel de kokosbloesemsuiker (die op de verpakking zelfs wordt aangemerkt als super food) als ze geraffineerde witte suiker van onze de suikerbiet.

De vraag die bij mij dan opkomt, zijn deze suikers dan juist niet slechter voor ons? De suikerbiet wordt in Nederland verbouwd, wordt met vrachtwagens naar de suikerfabriek, enkele tientallen kilometers verderop, gebracht. Vervolgens daar gezuiverd, verpakt en verscheept. Een stuk minder milieubelastend dan de “gezondere” suikers die vanuit Azië, Afrika, Latijns Amerika naartoe worden verscheept.

Het kijken van de Tros Radar uitzending van gisteren heeft een ontnuchterende werking op mij gehad. Opeens zag ik mijzelf achter de meute aanlopen en verkondigen dat suikervervangers een minder ongezonde keuze zijn dan de witte geraffineerde suiker. Ik heb er zelfs een blog over geschreven! Mijn excuus voor dit misleidende stuk over palmsuiker! Terwijl ik daar zelf maar gematigd onderzoek naar heb gedaan. Ik voel mij voor de gek gehouden, naïef, bedonderd, verleid tot het kopen van dure vervangers en een kudde dier. En de marketing man en vrouw maken natuurlijk graag gebruik van ons kudde gedrag, op die manier rennen we allemaal achter de kokosbloesemsuiker aan en betalen graag € 6,- voor een potje van 350 gram!

Als laatste wordt gesproken over de echte suikervervanger, aspartaam! Een vloek in vele huishoudens! Van de Lelij geeft aan dat er, waarschijnlijk, alleen naar water meer onderzoek is gedaan dan naar aspartaam. Naast alle andere onderzoeken gedaan over aspartaam is er recent (dec. 2013) onderzoek is gepleegd door de EFSA (europian food safety athority) naar de risico’s van het gebruik van aspartaam. De conclusie van de EFSA is dat aspartaam veilig is en heeft de onderzoeksresultaten op de website gezet, in redelijk begrijpelijk Engels.

Ook ik wilde graag geloven dat er gezondere keuzes zijn als het om suiker gaat! En die zijn er! Geen of weinig suiker eten. Kijk goed op verpakkingen van het supermarkt eten en vooral pakjes, zakjes, potjes ed, daar zitten heel veel verborgen suikers in.  Ik laat de dure ahorn siroop, kokosbloesemsuiker, agavesiroop en palmsuiker in het vervolg staan. Wanneer ik toch suiker wil gebruiken kan dat prima met de goedkopere, milieuvriendelijkere, ongezonde suiker.

Aangezien koolhydraten ook suikers zijn ga ik mijn koolhydraat inname nog verder beperken en zal ik mijn blog ook gaan uitbreiden met meer en vaker low of no carb baksels èn hartige baksels!

En omdat ik af en toe nog steeds graag zondig, blijven de quilty pleasures en basistechnieken ook een plekje op de site houden!

Ik ben heel benieuwd naar jullie mening over suikervervangers en de uitzending van Tros Radar. Voor wie de uitzending heeft gemist, bekijk hem hieronder!

 

 

 

 

Bakken James Peterson

Bakken met James Peterson een recensie.

Bakken is volgens veel patissiers een wetenschap! Wegen en meten tot op de gram nauwkeurig anders is een recept gedoemd te mislukken…slik… Nou ben ik zelf niet zo wetenschappelijk aangelegd en ook niet heel secuur en nauwkeurig…en toch vind ik bakken een van de leukste dingen die ik ken! Ik bak nog niet zo heel lang, 2 jaar nu ongeveer. In het begin mislukte er zo vaak een baksel en begreep ik vaak niet, wat, wanneer en waarom het misging. En begon een zoektocht naar een boek dat mij verder kon helpen. Zo kwam ik bij het boek Bakken van James Peterson.

Dit boek is echt een uitkomst voor de beginnende bakker en dat komt voornamelijk omdat James dat zelf ook was toen hij aan dit boek begon! Het boek is ingedeeld in verschillende gedeelten. Hij behandelt in dit boek de basis van de patisserie.

En wat zo leuk is, overal door het boek heen staan kleine tekstblokjes met uitleg over producten en processen. Met handige tips.

Inleiding is vrij lang omdat James uitgebreid ingaat op producten, processen, gereedschap, oventemperaturen.

Het eerste gedeelte zijn de basisbeginselen, waarin hij echt begint met de basis. Vormen en maten, bakblikken, -vormen voorbereiden en vullen, beslag spuiten met een spuitzak.

In hoofdstuk 1 Cakes en taarten, behandelt Peterson de basis voor het maken van samengestelde cakes. Genoise, klassieke chocoladecake, biscuitbeslag ed. Vervolgens behandelt hij alle glazuur en vullingen. Van botercrème tot purechocoladeganache en citroenglazuur.

Wanneer de basis staat met deel 1 en deel 2 volgt het gedeelte Samengestelde taarten, waarbij alles van de eerste twee gedeelten bij elkaar komt.   Wat dacht je van een Devils foodcake met ganache, chocoladebotercrème en chocoladekrullen. Of een langevingertaart met aardbeien en wittechocolademousse!

Hoofdstuk 2 Open taarten en gebak, Peterson geeft hier de recepten en technieken voor het maken van deeg, waaronder, pâte sablée, pâte sucrée en bladerdeeg met nu ook weer veel tips en technieken. Daarnaast worden de vullingen behandeld en ook door deze te combineren er weer oneindig veel nieuwe combinaties mogelijk zijn. Bijvoorbeeld een open bosbessentaart, klassieke Franse appeltaart of een abrikozen frangipanetaart! Ook niet verkeerd.

Hoofdstuk 3 koekjes, ook weer veel basisrecepten, tips en technieken.

Hoodstuk 4 broden, snelle broden en brooddesserts. In dit hoofdstuk geeft Peterson het recept en de procedure voor het maken van zuurdesemstarter voor een gistvrij brood.

Hoofdstuk 5 custard, soufflés, vruchtencurd en mousses. Heerlijke zoete verleidingen als crème brulée, kaassoufflés.

Conclusie: boek voor thuisbakkers die meer willen weten dan alleen een recept. Met dit boek is het mogelijk een professionele thuisbakker te worden!

patisserie app 1

The video cookbook, de handigste bak app voor bakfanaten

Mijn I-phone en ik zijn onafscheidelijk. Helemaal nu ik aan het bloggen ben. Ik haal er inspiratie, kennis, ontspanning en nog veel meer. Nooit gedacht dat ik dit zou zeggen, zonder mijn I-phone voel ik mij heel erg naakt.

Ik vind dat er maar weinig goede apps zijn speciaal voor patisserie en geloof me in struin wat af in de appstore! Een hele tijd geleden heb ik the video cookbook – patisserie and desserts gedownload en ook wij zijn ondertussen onafscheidelijk. Deze app van de Futura Group is super handig met veel basisrecepten en technieken om taarten, koekjes, toetjes, crèmes, mousses te maken en nog veel meer.

Patisserie app 2

Van ieder recept is een video beschikbaar, een ingrediëntenlijst en een stap voor stap uitleg. Vanuit ieder recept zet je met één druk op de knop de ingrediënten op een boodschappenlijstje. Ook is bij elk recept aangegeven of het een makkelijk of moeilijk recept is. Ik moet wel zeggen dat ik de recepten vaak uitdagend vindt. De app is in het Engels en de uitleg kort, bondig en duidelijk.

De app is onderverdeeld in 8 categorieën. Sommige spreken voor zich, van andere weet ik niet helemaal wat de rode draad door de categorie is. Daardoor is het soms wel even zoeken naar het juiste recept. Maar omdat ieder recept is voorzien van een foto, is die uitdaging niet al te groot.

De categorieën zien er allemaal hetzelfde uit.

1. Tasting plate.

app tasting plate2.  Fundamentals

app fundamentals3. Tasty treats.

tasty treats

4. Basic Cakes

basic cakes

5. Fancy Cakes

fancy cakes

6. Biscuits & Bites

biscuits and bites

7. Savouries

savouries

8. Breads

breads

Als laatste is er een Glossary opgenomen, een leuke woordenlijst met uitleg of betekenis.

De app is gratis te downloaden waarbij een aantal categorieën gratis worden aangeboden. Voor de hele app betaal je € 5,49

Heel veel recepten voor heel veel bakplezier! En ik ben natuurlijk benieuwd naar jullie favoriete bak of food app!