appel chips 2

Appelchips uit de oven, makkelijk, suikervrij en heerlijk knapperig.

Mijn kinderen zijn gek op zoete tussendoortjes. Fruit is zoet, makkelijk en gezond maar voldoet niet altijd aan de snackbehoefte. Voor mij een uitdaging om van fruit om te toveren tot een aantrekkelijke snack. Volgens mij is de missie geslaagd met appelchips uit de oven!

Zonnatura verkoopt ook heerlijk knapperige kaneel appel chips, deze zijn gevriesdroogd en daardoor super knapperig. Uit de oven is het ook mogelijk ze knapperig te krijgen.

Het snijden van de appels is zo gebeurd en de oven doet de rest!

Je hebt alleen appels nodig en een oven! Mijn oven is 60 cm breed en daar past 1 grote appel per bakplaat in. Verwarm de oven voor, hete lucht op 60 graden C.

STAP 1, Snij de appels in dunnen plakjes, met een mandoline is het misschien wat lastig door de grootte van de appels. Met een mesje lukt het ook prima. Verdeel op de bakplaten.

appel chips 1

 

Stap 3, laat 3 uur in de oven om te drogen. Na 1,5 uur wissel de platen van plek in de oven.

Stap 4, wanneer de appels knapperig voelen haal ze uit de oven en laat ze afkoelen. Doordat ze koelen worden ze echt knapperig.

appel chips 2

Deze variant is zonder kruiden omdat ik nieuwsgierig ben hoe de appels smaken zonder toevoegingen, en ze zijn heerlijk! Als variatie kun je natuurlijk wat kaneel over de appels strooien, altijd lekker!

 

 

Karamel

Zelf gezouten karamel maken!

Oooooooh wat is dat toch lekerrrr, gezouten karamel. Echt een guilty pleasure! Dit recept is redelijk makkelijk te maken. Als je eenmaal deze pot met goud hebt gemaakt zijn de mogelijkheden oneindig!

Wat dacht je van bananenijs met gezouten karamel, als saus over de appeltaart, tussen een macaron of in het brownie beslag! mmmmmm, ik ben zo blij dat ik weer een potje in de kast heb!

Het enige dat even opletten is in dit recept is de karamel, is deze eenmaal diepbruin, dan kan er eigenlijk niets meer misgaan.

Het recept voor de gezouten karamel.

 • 100 gram suiker
 • 30 gram water
 • 175 gram room
 • 80 gram boter
 • 175 fijngehakte witte chocolade
 • zout (dit is voor iedereen weer anders, ik hou van een lekkere zoute smaak en voeg redelijk wat zout toe)

STAP 1, Verwarm op een laag vuur de room.

STAP 2, Voeg suiker en water samen en verwarm in een pan met dikke bodem. Speel wat met het vuur, op een gegeven moment zul je merken dat de suiker aan een kant van de pan gaat kleuren, draai de pan voorzichtig rond en probeer de gekleurde suiker met de rest te mengen. ROER NIET!, door te roeren gaat de suiker greinen (opnieuw kristalliseren, waardoor de suiker niet meer smelt).

Karamel

STAP 3, wanneer de karamel de gewenste kleur heeft mag het van de warmtebron. Voeg nu voorzichtig de helft van de warme room toe aan de karamel. Dit gaat enorm sputteren en komt flink omhoog, roer met een houten lepel goed door. Voeg nu de rest van de room op de karamel en roer nogmaals goed door.

STAP 4, giet de karamel over de witte chocolade en voeg een flinke snuf zout toe.

karamel 1

 

STAP 5, let goed op of de karamel niet te heet is, dit is namelijk een goed moment om te proeven of het zout genoeg is. Zout lost op dit moment nog goed op in de warme karamel.

karamel 2

STAP 6, Roer de stukjes boter door de karamel en laat deze langzaam smelten. Nogmaals goed doorroeren en in een potje gieten.

Karamel

Bewaar buiten de koelkast, dan is de karamel goed smeerbaar. GENIET van deze guilty pleasure!

MM 1

Een goede fik schreeuwt om marshmallows.

Het voorjaar komt er aan en is de winter (hopelijk) echt voorbij! Ik heb echt geen hekel aan de winter, sterker nog, knisperende sneeuw, hard ijs, blauwe luchten en vriezen dat het kraakt vind ik echt geweldig. Maar de winter zoals we dit jaar hebben gehad is vind ik maar niks, wat mij betreft mag het voorjaar nu echt beginnen.

Ik weet niet of jullie dat herkennen, ik heb dus echt “last” van de voorjaarsopruimwoede en het liefst zou ik een voorjaarsschoonmaak houden. Nee echt! Ik doe het niet, omdat Ik geen zin heb om het alleen te doen! In het voorjaar en zomer is onze tuin een verlengstuk van de woonkamer, de deur staat altijd open en hebben we een paar maanden lang een hele grote woonkamer. Ik hou ervan om mensen over de vloer te hebben, ik kook graag voor ze. Mijn lief wil het liefst iedere dag de bbq aan en is gek op fikkie stoken . We hebben zo’n tuinhaard èn een vuurschaal, ik bedoel maar… En dan mijn ideaal plaatje… na het eten en een paar wijntjes wordt het donker. Dan steken we wat hout aan en gaan lekker met een dekentje bij het vuur zitten. En aan een stokje een heerlijke marshmallow, aan de buitenkant lekker bruin en binnenin dat heerlijk, zachte, warme schuim. Feest voor de kinderen want wat is er leuker dan met een stok in het vuur hangen, wachtend tot je snoepje het allerlekkerst is…

Vandaag is het bij ons zover, voor de eerste keer dit “voorjaar” ik hou tegenwoordig het meteorologische voorjaar aan, gaan we een fik maken. En gisteren heb ik daarom mijn eigen marshmallows gemaakt. Dit keer dus niet “gezond”  snoepen, maar oh zo lekker.

Dit heb je nodig om de marshmallows te maken. Het originele recept is met glucosestroop maar dat kon ik niet vinden en heb daarom honing gebruikt, dat werkte prima! Het is wel van belang om een heel neutrale honing te gebruiken. Als vocht kun je van alles gebruiken, met water is het resultaat, witte marshmallows, met bietensap worden ze roze, met wortelsap oranje en ga zo maar door. Het leuke hiervan is dat de kleur natuurlijk is. Je hebt nodig een keukenmixer of handmixer (met handmixer is het wat lastiger en duurt het wat langer maar het kan wel) en een suiker thermometer.

 • 400 gram suiker + 1 eetlepel
 • 125 gram bietensap
 • 120 gram eiwit
 • 150 gram glucose of honing
 • 10 blaadjes gelatine
 • 150 gram maïzena
 • 150 gram poedersuiker

Stap 1, smeer een (vierhoekige) schaal in met een neutrale olie, ook de randen, en bekleed de schaal met bakpapier.

Stap 2, meng het poedersuiker met de maïzena en bestrooi de schaal met een dun laagje. Schud het mengsel zodat alle olie, dat nog niet met onder het bakpapier zit, is bedekt met het mengsel.

MM 5

Stap 3, wel de gelatine in ruim koud water

Stap 4, verwarm de suiker met het bietensap tot het kookt. Voeg nu de glucose of honing toe zet de warmtebron hoog. Verwarm het mengsel tot 121 graden C.

MM 2

Stap 5, begin met het kloppen van het eiwitten, wanneer de temperatuur van de suikersiroop rond de 114 ligt, klop niet te hard (op half vermogen)! Dit is belangrijk omdat de structuur van het eiwit kapot kan gaan wanneer het te hard wordt geklopt. Voeg 1 eetlepel suiker toe aan het eiwit.

Stap 6, wanneer het eiwit licht en romig is en ongeveer is verdubbeld, geeft niet als het nog geen stijve pieken zijn, kan de suikersiroop langzaam op het eiwit worden gegoten (veilig is wanneer je langs de rand schenkt, dan wordt de siroop niet door de hele kom geslingerd). De mixer blijft ondertussen op half vermogen kloppen, wanneer alle suikersiroop is opgegoten kan de mixer op vol vermogen gaan draaien.

MM 3

Stap 7, blijf mixen tot het mengsel handwarm is (wanneer je handen om de mengkom legt voelt hij warm maar niet heet aan).

Stap 8, haal de gelatine uit het water (knijp NIET uit) en laat op een laag vuurtje smelten.

Stap 9, wanneer de gelatine is gesmolten kan het op het eiwitschuim worden gegoten. LET OP, zet de mixer weer op lage stand. Even goed doormengen en het marshmallow mengsel is klaar.

MM 4

 

Stap 10, giet het mengsel in het bakblik en strijk glad. Nu kan er een eerste laag maïzena/poedersuiker over gestrooid worden met en zeefje. Dit voorkomt plakken.

MM 6

Stap 11, zet het mengsel 12 uur, BUITEN de koelkast, weg.

Stap 12, snij los langs de randen en kiep het bakblik om op een werkbank bestoven met het maïzena/poedersuiker mengsel. Snij de marshmallows in repen en daarna in blokjes.

Stap 13, de marshmallows plakken enorm, leg ze daarom allemaal in het maïzena/poedersuikermengsel, zodat ze allemaal zijn bedekt.

Stap 14, maak een grote fik! Steek de marshmallow aan een stok en hou boven het vuur totdat ze wat beginnen te verkleuren,

Stap 15, controleer of ze niet te warm zijn, dan kunnen ze zó, rechtstreeks van de stok het mondje in! Veel plezier!

MM 1

Nougat

Het begint weer te kriebelen!

Het begint weer te kriebelen, herkenbaar? Zo’n eerste lentedag en ik heb direct weer meer energie. Volgens mij heb ik toch last van een winterdip, als ik het voorjaar ruik wil ik weer van alles, schoonmaken (ja echt), bakken, ondernemen!

Ook begin ik weer zin te krijgen in het proberen van nieuwe dingen! In mijn hoofd gaat het als volgt… Er is iets waardoor ik een bijzondere interesse krijg in een product. Daar ga ik vervolgens over lezen, filmpjes kijken, recepten zoeken. Tot het op een soort van obsessie begint te lijken. Op het moment dat de obsessie een gedeelte van mijn dag beheerst ga ik plannen, wanneer kan ik het maken, wat heb ik nodig.

In oktober en november ben ik compleet  geobsedeerd geweest door macarons en heb zelf een workshop gevolgd om te begrijpen wat ik verkeerd deed. Op dit moment begint zich een nougat obsessie te vormen, het zaadje is gepland door de nougat in mijn kerstpakket afgelopen december, deze was van Nougat&Zo (leuke naam). Deze nougat is heerlijk zacht. Ik ben steeds meer filmpjes aan het kijken hoe de nougat te maken en ga binnenkort starten met de eerste poging. Ondertussen ben ik aan het zoeken naar een geschikt recept voor zachte nougat, er zijn veel recepten van hard tot zacht. Op de site van Nougat&Zo staan de verhoudingen weergegeven, het experimenteren kan beginnen.

Nougat 2

Als iemand nog een goed recept kent, laat maar horen, ik ben er blij mee!