Pavlova

De mooie, elegante, prachtige Pavlova!

Wie kent haar niet, een heerlijk dessert van opgeklopt eiwitschuim, langzaam gegaard in de oven, in het midden smeuïg en chewy, aan de buitenkant knapperig en krokant. De Pavlova! De koningin van de desserts wat mij betreft.

Ik hou van een hoge Pavlova met daarbovenop rijk slagroom en fruit. Zomerfruit is mijn favoriet, vandaar dat dit dessert voornamelijk in de zomer bij ons op tafel komt. Of met speciale gelegenheden zoals afgelopen week het geval was.

Hèt Pavlova recept is, wat mij betreft, dat van Donna Hay. Deze Australische kookt simpel, makkelijk en vooral heel lekker! Het recept is echt heel erg simpel!

Ingrediënten voor 8 tot 10 personen dessert:

 • 4 eiwitten
 • 200 gram suiker
 • 3 theelepels maïzena
 • 1 theelepel witte azijn
 • 200 ml slagroom
 • vers fruit naar keuze

Stap 1: Verwarm de oven voor op 150 graden elektrisch.

Stap 2: Klop de eiwitten in een kom, voeg geleidelijk daar de suiker aan toe. Sla de eiwitten helemaal stijf.

Pavlova 2

 

 

 

 

 

 

 

Stap 3: Roer als laatste de azijn en maïzena door het eiwitmengsel, meng niet langer dan nodig.

Stap 4: Schep het eiwit op een bakvel, maak het eiwit zo hoog als je zelf wil, maak in het midden een kuil(tje)  zodat de slagroom en de vruchten goed blijven liggen.

Pavlova 1

 

 

 

 

 

 

 

Stap 5: Schuif de Pavlova de oven in en stel de temperatuur bij naar 120 graden, laat een uur garen. Zet de oven nu uit maar laat de Pavlova nog een uur in de oven staan.

Stap 6: Wanneer de Pavlova helemaal is afgekoeld kan hij, vlak voor het opdienen, worden gevuld met stijfgeslagen slagroom en je favoriete vruchten.

Pavlova

 

 

 

aardbeien

Aardbeien met slagroom!

15 jaar geleden heb ik twee zomers in Denemarken gewerkt op een aardbeien boerderij in Denemarken op het eiland Samsó. Het is een redelijk klein eiland met 5 aardbeien boerderijen, waar het in de maanden Juni en Juli volstroomt met aardbeienplukkers. De aardbeien die ik daar heb gegeten zijn voor mij bij uitstek de lekkerste die ik ooit heb geproefd. Ik weet niet of dat te maken had met een heerlijke tijd in Denemarken, ze waren in ieder geval heel sappig, zoet en groot. Sindsdien vind ik mijzelf toch wel een klein beetje aardbeien expert. En vastbesloten nooit aardbeien buiten het seizoen te eten.

Sinds twee weken zie ik in iedere supermarkt waar ik kom aardbeien in de aanbieding. Ze zijn groot en rood en ruiken prima maar met een hele lichte bijna geel groene bovenkant. Het feit dat het Maart is, de aardbeien uit Spanje komen en de aardbeien toch niet helemaal rijp lijken te zijn, hebben mij er tot vandaag van weerhouden ze te kopen. Toch ben ik voor de bijl gegaan en vandaag twee bakken aardbeien gekocht. En ook maar direct 2 dozen frambozen. De blauwe bessen heb ik al in huis, want die zijn nu wèl in het seizoen.

aardbeien

De reactie van de kinderen was wel geweldig toen zij de aardbeien in het vizier kregen. Ook zij kunnen bijna niet wachten tot de Hollandse aardbeien volop verkrijgbaar zijn. En tóch ga ik weer wachten, ze zijn gewoon niet lekker genoeg, hard en zurig in plaats van zoet en sappig. Voor ons was het vandaag even ruiken aan de zomer en voor de kinderen toch óók genieten van aardbeien met slagroom als toetje. Want de slagroom was wel nodig om de aardbeien te verlekkeren!

aardbeien met slagroom

En nu geduldig wachten tot Juni…en nu genieten van de blauwe bessen!

IMG_2361

Banketbakkersroom is echt niet moeilijk!

Soms heb ik zin in een heel ingewikkelde taart…maar meestal niet! De voorwaarde is natuurlijk altijd dat het gewoon erg lekker moet zijn. Vandaar dat ik vaak kies voor een taart met een vulling van banketbakkersroom. Dat is heerlijk romig, niet vet, heel makkelijk te verwerken en er is eindeloos mee te variëren.

Het lijkt me leuk om een paar basisrecepten te gaan delen. Met een paar goede basisrecepten is het helemaal niet moeilijk om je zelfbedachte taart te maken!

Vandaag dus het basisrecept voor banketbakkersroom. Sommige bakkers voegen boter aan het basisrecept toe maar ik vind dat niet nodig. Zonder boter is de room luchtig en fris.

Basis ingrediënten voor een liter banketbakkersroom. Ik hou grammen aan omdat dat veel nauwkeuriger werkt dan met verschillende maten.

 • 700 gram melk
 • 120 gram ei (dat zijn ongeveer 2 eieren maat L)
 • 130 gram suiker
 • 70 gram bloem
 • 2 vanillestokjes (merg eruit halen) of 2 tl vanille essence.

banketbakkersroom 1

Er zijn een aantal handige tips bij het maken van banketbakkersroom, waardoor het eigenlijk niet mis kan gaan.

banketbakkersroom 2

 

banketbakkersroom 3

 

 

 

 

 

 

 

 1. Hou 50 gram van de melk achter en verwarm de rest van de melk in een ruime pan, op matig vuur (zo brand de bodem niet aan) en voeg het vanillemerg en de stokjes toe. Breng langzaam aan de kook. (op de foto heb ik ook wat citroenschil toegevoegd voor de frisse toon).
 2. Meng de 50 gram melk met de gezeefde bloem en klop daar de eieren doorheen.
 3. Haal de pan van het vuur wanneer de melk kookt en verwijder de vanille stokjes.
 4. Giet een gedeelte (ongeveer 1/4) van de melk op het ei/bloem/melk mengsel en klopt goed door met een garde.
 5. Giet nu dit mengsel weer in de pan, bij de rest van de warme melk.
 6. Op laat vuur laten indikken en goed blijven roeren (om aanbranden te voorkomen).
 7. Laat de room even doorkoken, op die manier kookt de bloem gaar en qua smaak niet meer zo aanwezig.
 8. Spoel een diep bord af met water (zo blijft de room niet aan het bord plakken) en giet de room op het bord.
 9. Dek de room af met plasticfolie, leg het folie direct op de room, op die manier ontstaat er geen velletje.
 10. Voor gebruik de room flink kloppen met een garde, zodat het een gladde room is.
 11. Ook heerlijk met vers fruit als toetje!

banketbakkersroom4

 

 

 

Magere kwark met frambozen

Een heerlijk mager toetje om de week mee te beginnen! Kwark met frambozen

Vorige week heb ik een week vol slagroom, suiker en chocolade gehad. Deze week is het wat mij betreft tijd om daar van bij te komen. Dus op zoek naar een mager toetje. Normaal komt bij ons de vanille en chocolade vla op tafel na het eten. Maar dat is nou ook niet bepaald gezond, ik wil op zoek naar een alternatief.

Ik had nog aardbeien jam  in de koelkast staan en natuurlijk mijn bevroren frambozen, waarvan ik altijd een voorraadje in de vriezer heb liggen!

Alleen nog wat magere kwark en het toetje kan worden opgebouwd. Het recept: onderin het glas gaat een laagje aardbeien jam (met de helft minder suiker), een dikke laag magere kwark, daarbovenop lekker veel frambozen.

Heerlijk fris en vol rood fruit!