suiker

Suikervervangers, laten wij ons massaal misleiden?!

Gisteren zond Tros Radar een item uit over “de nieuwe suikers” met als bovenschrift.

radar

 

 

 

 

 

Steeds meer verpakkingen in het suikerschap claimen een natuurlijk en gezond alternatief te bieden voor de ‘slechte’ witte kristalsuiker. Kloppen deze beweringen wel?

Palmbloesemsuiker, ruwe rietsuiker, kokossuiker, agave-siroop, koudgeslingerde honing, ahorn-siroop en dadelstroop: stuk voor stuk suikers waarvan wordt beweerd dat ze gezonder zijn.

Gebruik je deze suikeralternatieven, dan zou je veel minder last krijgen van een schommelende bloedsuikerspiegel. De suikers zouden zelfs nog allerlei extra vitaminen en mineralen bevatten. Vanwege al deze voordelen zijn ze natuurlijk wel een stuk duurder dan de Hollandse bietsuiker. Maar zijn deze suikers ook echt gezonder?

Met een lijst van de zogenaamde voordelen van suikervervangers of gezonde suiker.

De twee experts aan het woord zijn Professor Dr. Martijn Katan, zijn sporen meer dan verdiend als o.a. Professor Nutrician aan de VU Amsterdam en Professor dr. Aart Jan van der  Lelij, o.a. is hoofd van de Sector Endocrinologie van de afdeling Interne Geneeskunde bij het Erasmus MC. Toch geen onverdienstelijke experts.

Daarnaast heeft professor dr. van der Lelij een interessant artikel geschreven over suikerverslaving, wat mij ook weer heel wat nieuwe inzichten heeft gegeven over mijn eigen eetgedrag, patroon en gewicht. Conclusie van dit artikel is, blijf zo dicht mogelijk bij de natuur, dat lijkt de beste voeding en hou dat je leven lang! Paleo komt daar naar mijn weten het dichtst bij in de buurt.

De conclusie van deze twee professoren op de suikervervanger trend is dat alle suikers ongeveer hetzelfde zijn. Er zitten verschillen in smaak en structuur en misschien ook wel iets in de samenstelling, dit verschil is voor ons lichaam verwaarloosbaar. Maar ze bestaan allemaal uit glucose en fructose, zowel de kokosbloesemsuiker (die op de verpakking zelfs wordt aangemerkt als super food) als ze geraffineerde witte suiker van onze de suikerbiet.

De vraag die bij mij dan opkomt, zijn deze suikers dan juist niet slechter voor ons? De suikerbiet wordt in Nederland verbouwd, wordt met vrachtwagens naar de suikerfabriek, enkele tientallen kilometers verderop, gebracht. Vervolgens daar gezuiverd, verpakt en verscheept. Een stuk minder milieubelastend dan de “gezondere” suikers die vanuit Azië, Afrika, Latijns Amerika naartoe worden verscheept.

Het kijken van de Tros Radar uitzending van gisteren heeft een ontnuchterende werking op mij gehad. Opeens zag ik mijzelf achter de meute aanlopen en verkondigen dat suikervervangers een minder ongezonde keuze zijn dan de witte geraffineerde suiker. Ik heb er zelfs een blog over geschreven! Mijn excuus voor dit misleidende stuk over palmsuiker! Terwijl ik daar zelf maar gematigd onderzoek naar heb gedaan. Ik voel mij voor de gek gehouden, naïef, bedonderd, verleid tot het kopen van dure vervangers en een kudde dier. En de marketing man en vrouw maken natuurlijk graag gebruik van ons kudde gedrag, op die manier rennen we allemaal achter de kokosbloesemsuiker aan en betalen graag € 6,- voor een potje van 350 gram!

Als laatste wordt gesproken over de echte suikervervanger, aspartaam! Een vloek in vele huishoudens! Van de Lelij geeft aan dat er, waarschijnlijk, alleen naar water meer onderzoek is gedaan dan naar aspartaam. Naast alle andere onderzoeken gedaan over aspartaam is er recent (dec. 2013) onderzoek is gepleegd door de EFSA (europian food safety athority) naar de risico’s van het gebruik van aspartaam. De conclusie van de EFSA is dat aspartaam veilig is en heeft de onderzoeksresultaten op de website gezet, in redelijk begrijpelijk Engels.

Ook ik wilde graag geloven dat er gezondere keuzes zijn als het om suiker gaat! En die zijn er! Geen of weinig suiker eten. Kijk goed op verpakkingen van het supermarkt eten en vooral pakjes, zakjes, potjes ed, daar zitten heel veel verborgen suikers in.  Ik laat de dure ahorn siroop, kokosbloesemsuiker, agavesiroop en palmsuiker in het vervolg staan. Wanneer ik toch suiker wil gebruiken kan dat prima met de goedkopere, milieuvriendelijkere, ongezonde suiker.

Aangezien koolhydraten ook suikers zijn ga ik mijn koolhydraat inname nog verder beperken en zal ik mijn blog ook gaan uitbreiden met meer en vaker low of no carb baksels èn hartige baksels!

En omdat ik af en toe nog steeds graag zondig, blijven de quilty pleasures en basistechnieken ook een plekje op de site houden!

Ik ben heel benieuwd naar jullie mening over suikervervangers en de uitzending van Tros Radar. Voor wie de uitzending heeft gemist, bekijk hem hieronder!

 

 

 

 

logo rood

Maand overzicht van Maart mijn plog!

Het is alweer de laatste dag van Maart en de hoogste tijd voor een plog maandoverzicht. Deze maand is me weer duidelijk geworden dat de baksels die ik maak meer en meer een gezondere keuze zijn. Een aantal recepten waren thuis en ook bij jullie een groot succes! Dat ik voor mij ook fantastisch om te horen en te zien. Steeds meer mensen bezoeken mijn blog en maken de recepten!

Ook ben ik op zoek naar manieren om mijn bereik te vergroten en natuurlijk nog meer mensen naar mijn site te halen. Daarvoor ben ik op facebook mijn community pagina onder de aandacht aan het brengen. Dat heeft gisteren geresulteerd in de 1000ste like voor de Toet&Zo community pagina! Zodat nog meer mensen gebruik kunnen maken van alle lekkere en leuke recepten.

banaan truffels 3Voor de chocolade workshops, waarover volgende maand meer! Ben ik bezig met het ontwikkelen van chocolade producten. Natuurlijk kan bij de chocolade workshops de gezonde bonbon niet ontbreken.

bonbon

 

 

 

 

Maart is zo’n maand waarin ik me langzaam begin voor te bereiden op het voorjaar! Het voorjaar dat zich dit jaar al gelukkig al vroeg aandient. Ik kan niet wachten! Daarom heb ik op een paar zonnige dagen wat zonnige recepten gemaakt, zoals het suiker- en zuivelvrije bananenijs ook al de eerste aardbeien en frambozen getest. De eerste een succes, het tweede een stuk minder!

ijs

 

En toen was daar de dag van de macaron pffff dat heeft me wel wat bloed, zweet en tranen gekost! Maar uiteindelijk een blog kunnen schrijven over dè macaron met recept èn toch ook een aantal geslaagde macarons.

macaron mooi

 

Heel Holland bakt liet lang op zich wachten, tot eind Januari duurde de inschrijving waarna het stil bleef! Uiteindelijk heb ik van een oplettende twitteraar de nieuwsbrief van Robèrt van Beckhoven ontvangen, waarin hij schrijft dat HHB al druk bezig is met de voorrondes en er nog 20 kandidaten over zijn gebleven. Daar zit ik dus niet bij…

HHB

 

Ook heb ik in Maart besloten om iedere dag te gaan bloggen, dat vergt redelijk wat voorbereiding, inspiratie en creativiteit. Daarvoor richt ik mij ook graag tot jullie! Zijn er recepten, tips, trucs, hotspots (in het Noorden) of allerhande andere vragen of ideeën waar jullie meer over willen weten laat het mij gerust weten, ik zoek of bak het met veel plezier voor jullie uit!

 

 

HHB

Heel Holland bakt, de spanning stijgt!

Nadat een vroegtijdig einde van mijn bake my day avontuur, heb ik mijn hoop nu gevestigd op Heel Holland Bakt. Ik ben fan!

Nadat ik afgelopen voorjaar en zomer heb genoten van HHB, ben ik pas echt getroffen door het bakvirus! En zodra inschrijving op de site van Max mogelijk was heb ik mij ingeschreven. De lijst die dan moet worden ingevuld is ongeveer 10 A4-tjes lang! Alles willen ze weten, waarom bak je, wat bak je, wat is je signatuur recept, wil je verder me bakken, wat is je droom, waarom vind je dat je goed kunt bakken enz. enz. Bij HHB mag je zoveel foto’s meesturen als je wilt. Nu ben ik eigenlijk nog niet zo heel lang fanatiek bakker, ik was namelijk veel langer een fanatiek koker. Daardoor had ik op dat moment nog niet zoveel foto’s van mijn baksels. Maar goed, wat ik had, heb ik meegestuurd, dat was begin Oktober 2013.

top tie dom tie dom…dan duurt wachten toch best lang. Al snel bleek dat de inschrijving pas 31 Januari 2014 zou sluiten! In de tijd tussen Oktober en Januari heb ik nog veel meer gebakken en nogmaals gemaild naar Max met aanvullende foto’s en informatie.

Ik was er, natuurlijk, weer van overtuigd dat ik zou worden uitgenodigd voor een auditie. Tot een week geleden bleef het erg stil, vanuit Max. Vandaar dat ik in ze begin Maart een mailtje heb gestuurd met de vraag wanneer ik een uitnodiging kon verwachten voor de audities (ik schrijf dat nu heel stoer op maar ik was echt heel bescheiden). Na een week ontving ik een mail waar ik echt helemaal niets mee opschiet. Het komt erop neer dat ik pas wat hoor wanneer ik word uitgenodigd voor een auditie. Wanneer je niet in aanmerking komt en niet voor een auditie wordt uitgenodigd, blijft het heel stil vanuit Max…

We zijn anderhalve maand verder en ik heb nog niets gehoord. Zou het dat echt zo zijn dat ik niet wordt uitgenodigd? Ik blijf gewoon optimistisch en hoopvol.

Is er toevallig al iemand die bericht heeft ontvangen vanuit Max dat hij/zij is uitgenodigd om te komen proefbakken? Ben benieuwd.

patisserie app 1

The video cookbook, de handigste bak app voor bakfanaten

Mijn I-phone en ik zijn onafscheidelijk. Helemaal nu ik aan het bloggen ben. Ik haal er inspiratie, kennis, ontspanning en nog veel meer. Nooit gedacht dat ik dit zou zeggen, zonder mijn I-phone voel ik mij heel erg naakt.

Ik vind dat er maar weinig goede apps zijn speciaal voor patisserie en geloof me in struin wat af in de appstore! Een hele tijd geleden heb ik the video cookbook – patisserie and desserts gedownload en ook wij zijn ondertussen onafscheidelijk. Deze app van de Futura Group is super handig met veel basisrecepten en technieken om taarten, koekjes, toetjes, crèmes, mousses te maken en nog veel meer.

Patisserie app 2

Van ieder recept is een video beschikbaar, een ingrediëntenlijst en een stap voor stap uitleg. Vanuit ieder recept zet je met één druk op de knop de ingrediënten op een boodschappenlijstje. Ook is bij elk recept aangegeven of het een makkelijk of moeilijk recept is. Ik moet wel zeggen dat ik de recepten vaak uitdagend vindt. De app is in het Engels en de uitleg kort, bondig en duidelijk.

De app is onderverdeeld in 8 categorieën. Sommige spreken voor zich, van andere weet ik niet helemaal wat de rode draad door de categorie is. Daardoor is het soms wel even zoeken naar het juiste recept. Maar omdat ieder recept is voorzien van een foto, is die uitdaging niet al te groot.

De categorieën zien er allemaal hetzelfde uit.

1. Tasting plate.

app tasting plate2.  Fundamentals

app fundamentals3. Tasty treats.

tasty treats

4. Basic Cakes

basic cakes

5. Fancy Cakes

fancy cakes

6. Biscuits & Bites

biscuits and bites

7. Savouries

savouries

8. Breads

breads

Als laatste is er een Glossary opgenomen, een leuke woordenlijst met uitleg of betekenis.

De app is gratis te downloaden waarbij een aantal categorieën gratis worden aangeboden. Voor de hele app betaal je € 5,49

Heel veel recepten voor heel veel bakplezier! En ik ben natuurlijk benieuwd naar jullie favoriete bak of food app!

 

 

Groen

My foodlife in pics, plog Februari 2014

Februari was weer een enerverende maand en de hoogste tijd voor een plog! Foodwise weer behoorlijk wat dingen gedaan, ondertussen is mijn oudste zoon een paar weken uit het veld geslagen door longontsteking en een amandeloperatie. Ik merk nu ik thuis werk dat het toch wel vanzelfsprekend is dat ik dan ook de ziekenopvang doe en dat zijn er in de winter nogal wat! Long, oor, keel ontstekingen zijn bij ons echt orde van de dag in de winter. Na een goed gesprek met mijn lief daar ook weer goede afspraken over kunnen maken, ben zo blij hoe hij ook achter mijn nieuwe carrière staat! Het heeft mij wel inzicht gegeven in hoeveel tijd ik nodig heb voor het serieus opzetten van mijn bedrijf, en thuis zijn met zieke kinderen helpt daar niet echt bij ;)

Maar ze zijn weer naar school en de opvang en ik kan weer lekker aan het werk! De tijd gaat zo ontzettend snel voorbij dat ik er gisteren achterkwam dat het toch al weer Maart is èn hoog tijd voor een plog, mijn leven in pics! Want Februari was ook weer een heel leuke maand met een paar hoogtepunten.

cropped-Les-4-a1.jpgIn Januari ben ik begonnen met de chocolaterie opleiding bij het Bakery Institute in Zaandam en in Februari heb ik dat afgerond. Vier heerlijke weken met lekkere chocolade en inspirerende vrouwen! Dat vind ik ook een meerwaarde van de opleiding, ik raak geïnspireerd door deze prachtige, ondernemende en gepassioneerde vrouwen. En zij zijn daarmee ook een mooie aanvulling op mijn netwerk! De laatste les hebben we ook de “echte” bonbons gemaakt, spannend of ze goed uit de vorm komen, het resultaat was verbluffend. Dit zijn witte chocolade bonbons met een frambozenvulling.

Na alle zoetigheid van de patisserie en chocolade opleiding merk ik dat ik wel even klaar was met alle suiker, chocolade, room en boter. En heb een paar heerlijk gezonde recepten gemaakt die mij een verrassend inzicht hebben gegeven. De post die ik plaats die gaan over gezonde voeding worden veel gelezen en goed gewaardeerd! Ook dat geeft weer richting aan mijn productontwikkeling!

Een heerlijk gezond resultaat, noten en zaden crackers en bananenbrood en hazelnoot amandel pasta, gezoet met dadels!

Cracker 4

Banana bread

 

 

 

cropped-valentijn-hart1.jpg

 

Met valentijn heb ik prachtige chocolade harten gemaakt en samen met de wijnen van mijn buurman Melle Smit van Smit wijn en wijngeschenken  een Valentijns actie samengesteld. De harten die ik heb gemaakt waren pure chocolade met sinaasappel en melkchocolade met hazelnoten en nougatine. De chocolade wordt in een doos gespoten en hard daarna uit. Dat spuiten in een doosje is nog best lastig, uiteindelijk is het gelukt om de harten op tijd af te leveren. Al met al een heel leerzame en leuke ervaring, waarin ik vooral heb geleerd dat ik het de volgende keer anders ga doen!

raw chocolate 2Deze maand ben ik mij ook meer aan het verdiepen in rauwe chocolade. De chocolade die wordt verhit tot ongeveer 42 graden zodat al het goede van chocolade ook in de chocolade blijft. Een aantal smaken van lovechock geprobeerd en moet zeggen dat het best lekker is als je eenmaal bent gewend.

 

 

 

Amarican cookie 2Aan het eind van de maand begon ik ook wel weer zin te krijgen in zoet en ben met een vriendin op zoek gegaan naar het recept voor witte chocolade macademia koekjes. Zij koopt deze koeken bij Subway en is helemaal verslaafd. Hoe leuk zou het zijn als ze deze koekjes zelf kan maken! We zijn een avond aan het bakken geslagen en het eindresultaat was nog niet helemaal naar tevredenheid en heb besloten er nog geen blog over te schrijven. Ze smaakten wel prima trouwens. Het recept moet alleen nog wat verder worden geperfectioneerd voor ik het met jullie deel. Dan toch ook maar de ouderwetse chocolate chip cookies gemaakt, die ik ondertussen wel met jullie heb gedeeld! Yummy!

Deze maand trouwens nog niets gehoord van Heel Holland Bakt, de inschrijving eindigde eind Januari. Daar zal ik binnenkort ook maar eens achteraan gaan!

Ben benieuwd naar jullie maand! En natuurlijk zijn verzoekjes altijd welkom! Ik test ze graag!

 

valentijn hart

Will you be my Valentine?

Ben jij ook zo gek op Valentijn? De laatste dagen ben ik flink aan het oefenen geweest met spuitchocolade harten voor een leuke Valentijn actie. Samen met mijn buurman van Smit Wijn & Wijngeschenken hebben we een paar heerlijke wijnen geselecteerd met natuurlijk, hoe kan het ook anders chocolade harten!

puur hart

Het pure chocoladehart is gevuld met gekonfijte sinaasappel en cointreau, bevat 60% cacaomassa en is weegt rond de 150 gram.

 

 

 

 

 

Melk hartHet melk chocolade hart is gevuld met amandelen en amaretto, afgewerkt met nougatine.

 

 

 

 

 

Wanneer je 2 of meer producten besteld krijg je ook nog eens 10% valentijn korting!  Als je interesse hebt kun je een mailtje sturen naar info@toetenzo.nl

valentijn flyer.pdf-page-002

valentijn flyer.pdf-page-001

dessert assorti

Foto blog januari 2014

Daar is ie dan mijn eerste foto maandoverzicht! Er is veel gebeurd deze maand. Als eerste mijn voornemen om mijn loopbaan om te gooien en uit te zoeken wat ik met patisserie en chocolaterie wil. Want dat ik hiermee verder wil, is voor mij geen vraag meer! De maand begint met mijn basisopleiding patisserie van Hans Heiloo aan het bakery institute in Zaandam. En meteen het hoogtepunt van deze maand!

Chocolade mokka taart

Meteen daarna kwam de uitnodiging om auditie te doen voor Bake my day. Dat was een ervaring met wat meer gemengde emoties… Vol vertrouwen stap ik de auto in naar Amsterdam, zodra ik de casting ruimte inloop voel ik opeens de zenuwen! Ik weet niet of het mijn zenuwen waren waardoor ik niet door ben naar de opnames, maar weet wel dat zo’n programma in de laatste plaats om bakken gaat…

Daarna vooral druk begonnen met bloggen en experimenteren. Sinds kort maak ik mijn eigen granola en neem ik ook wat mee wanneer ik op bezoek ga bij vrienden en familie. De granola valt zo in de smaak dat ik ondertussen bestellingen krijg en mensen het graag willen proberen! Dat is zo leuk. Ik gebruik voor mijn granola alleen plantaardige ingrediënten met ahornsiroop en een beetje palmsuiker om te zoeten.

foto

 

Mijn lieve Floris werd deze maand 2 jaar, wat natuurlijk ook een mooie gelegenheid om weer een taart te maken, het werd een frambozen mousse taart met witte chocolade. Ik heb er een laag eiwitschuim tussen gedaan, dat pakte minder goed uit, smaak was ok maar het schuim was redelijk zacht geworden.

Verder besloten om bewuster te bakken, meer met groenten en ongeraffineerde suiker en bloem. Dat heeft deze maand geleid tot wortel en courgette-chocolade cupcakes, beide heerlijk luchtig en mals. En niet onbelangrijk, de kinderen vonden ze heerlijk!

worteltaart 1choco cupcakes met courgette 1

 

Voor Toet&Zo zijn we al een tijdje bezig met het ontwerpen van een logo. Bianca Pijl heeft het logo ontworpen en deze maand is het zover! Het is klaar! Ik ben er heel blij mee.

Roze

 

Ook ben ik deze maand gestart met een basis cursus chocolaterie bij The bakery institute met Sofieke Sparla. Een chocolade wereld gaat voor me open en het heeft me geïnspireerd om zelf ook chocolade workshops te gaan geven. Daarover binnenkort meer! Het resultaat is tot nu toe heerlijk!

Bon Bon

 

miss bonbon

 

Op naar februari!

 

Bucketlist

Mijn baklijst voor Toet&Zo 2014

Steeds vaker zie ik bij food bloggers de bucketlist voorbij komen. Dit is een lijst met wensen, dingen die je graag wilt doen before you die! Het lijkt mij een prima stok achter de deur om mijn doelen voor 2014 te behalen! Omdat het januari is vind ik dat mijn baklijst nog prima kan als voornemen voor dit jaar.

Mijn baklijst voor 2014.

 • Maandelijks fotodagboek bloggen
 • De perfecte macaron maken
 • Veel experimenteren met granola
 • Bakken met groente, bv tart tarin van meiknolletjes!
 • Chocolade workshops organiseren
 • Bladerdeeg maken
 • Dougnut met frambozenjamvulling maken
 • Citroen meltaway’s alléén die naam al, lijkt me heerlijk
 • Broodworkshop volgen
 • Meedoen aan Heel Holland bakt
 • Een belachelijk moeilijke taart maken
 • Pie met reuzel maken
 • Hartig bakken
 • Blijven oefenen met spuitchocolade

Dit houdt me wel even bezig en heb nu al zin om te beginnen. Als jullie nog leuke ideeën voor mijn lijst hebben…laat maar weten!

 

Roze

Het logo van Toet&Zo is klaar èn in de lucht!

Wat is ie mooi! Het logo van mijn eigen Toet&Zo. Het past zo goed bij mij, heldere  kleuren, zonder fratsen, precies zoals ik bak! Het is gemaakt door Bianca Pijl een inspirerend grafisch vormgever en ze doet nog veel meer dan huisstijlen en logo’s ontwerpen!

Het logo het the swirl en staat voor de essentie van bakken, de beweging die in ieder baksel weer terugkomt, het mengen van de ingrediënten. Jullie zullen het logo in veel verschillende kleuren voorbij zien komen, afhankelijk van gelegenheid, seizoen en feestdagen.

Groener

Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden en nodig je uit om een reactie te geven op de site!

casting-away-_thumb

Afwijzing voor de casting!

Ik heb jullie nog niet op de hoogte gebracht van de resultaten van de casting voor bake my day! Het was ontzettend spannend, ze zouden de dinsdag na de casting laten weten of ik door zou gaan naar de opnames. Per mail zou de afwijzing komen en per telefoon het goede nieuws. Nu ben ik echt niet de persoon die naast haar telefoon zit (dat zeggen we natuurlijk allemaal) maar het was alsof ik zat te wachten op een telefoontje na een eerste date, bij wijze van… maar dan nog erger. Iedere keer mijn telefoon checken en mail uploaden, het bleef angstvallig stil…

Woensdag, na nog geen nieuws, heb ik ‘s middags de stoute schoenen aangetrokken en heb zelf gebeld om te horen wat de status was. Nog geen nieuws, nog steeds in vergadering, tik tak, tik tak. Maar om 18:00 uur ‘s avonds kreeg ik het verlossende… mailtje. Na lang puzzelen hebben ze de uiteindelijke selectie gemaakt, helaas is de keuze niet op mij gevallen. Geen reden, ik weet in ieder geval dat ze mijn taart erg lekker vonden, daar heeft het niet aan gelegen. Ik denk dat ik toch ook wel wat naïef ben geweest door te denken dat mijn baksel het belangrijkst zou zijn. Ze zoeken natuurlijk hetzelfde niveau thuisbakkers, veel belangrijker is of je een leuke tv persoonlijkheid bent..!

Volgende poging wordt Heel Holland Bakt en ik denk dat ik, wanneer ik wordt uitgenodigd voor een casting, toch wat meer met oefenen in mezelf zijn :-)

Inschrijven kan nog tot 31 Januari! Dus wees er snel bij, als je nog mee wilt doen.