Citroen glazuur

Citroenglazuur om je cake te pimpen!

En dan is je heerlijke, helemaal zelfgemaakte cake…toch wat aan de droge kant.  Na twee dagen, mocht er nog wat over zijn is de cake zeker niet meer zo smeuïg als de eerste dag. Droge cake eten is zeker niet nodig en weggooien al helemaal niet! De cake is natuurlijk prima te verwerken in bijvoorbeeld toetjes. Maar zeker zo lekker is het om de cake weer smeuïg te maken met een citroenglazuur.

Citroenglazuur kan ook heel prima sinaasappel zijn of limoenglazuur zijn, net wat je lekker vindt of in huis hebt. De truc om de cake weer smeuïg te maken? heel veel gaatjes in de cake prikken èn te overgieten met iets heel lekkers. In dit geval, citroenglazuur. Ik hou erg van citroen, omdat het met een zoete tegenhanger een heerlijk geurige,  zoet zurige frisheid krijgt.

Om goed in de cake te kunnen doordringen is een dunne glazuur nodig, deze kan makkelijk en snel intrekken en de cake doordringen van een heerlijke geur en smaak.  Normaal gebruik ik voor glazuur, water, poedersuiker en smaakstof. Sinds ik  minder suiker eet, vind ik deze glazuur veel te zoet. Vandaar dat ik een alternatief glazuur hebt bedacht, op basis van crème fraîche.

citroen glazuur 1

Simpeler dan dit gaat het niet worden!

Je hebt nodig:

  • Iets om je cake mee in te prikken (mes, satéprikker, vork, what ever!)
  • Een flinke eetlepel crème fraîche
  • Een eetlepel (of zoveel je lekker vindt) citroen, sinaasappel of limoen zest (rasp de schil van de vrucht, zonder het witte gedeelte)
  • 2 eetlepels citroen-, sinaasappel- of limoensap
  • 1 à 2 eetlepels  poedersuiker, net zoals je lekker vindt

Stap 1 Prik (veel) gaatjes in de bovenkant van de cake.

Stap 2 Verwarm de crème fraîche in een pannetje tot het een gladde structuur heeft, voeg zest, sap en poedersuiker toe en roer tot een glad glazuur. Proef en voeg toe om het aan je smaak aan te passen.

Stap 3 Giet de glazuur langzaam over de cake en laat intrekken. Bedek de cake losjes met plastic folie om te voorkomen dat deze verder uitdroogt.

Stap 4 Eet en geniet!

citroen glazuur 3

 

 

 

Karamel

Zelf gezouten karamel maken!

Oooooooh wat is dat toch lekerrrr, gezouten karamel. Echt een guilty pleasure! Dit recept is redelijk makkelijk te maken. Als je eenmaal deze pot met goud hebt gemaakt zijn de mogelijkheden oneindig!

Wat dacht je van bananenijs met gezouten karamel, als saus over de appeltaart, tussen een macaron of in het brownie beslag! mmmmmm, ik ben zo blij dat ik weer een potje in de kast heb!

Het enige dat even opletten is in dit recept is de karamel, is deze eenmaal diepbruin, dan kan er eigenlijk niets meer misgaan.

Het recept voor de gezouten karamel.

  • 100 gram suiker
  • 30 gram water
  • 175 gram room
  • 80 gram boter
  • 175 fijngehakte witte chocolade
  • zout (dit is voor iedereen weer anders, ik hou van een lekkere zoute smaak en voeg redelijk wat zout toe)

STAP 1, Verwarm op een laag vuur de room.

STAP 2, Voeg suiker en water samen en verwarm in een pan met dikke bodem. Speel wat met het vuur, op een gegeven moment zul je merken dat de suiker aan een kant van de pan gaat kleuren, draai de pan voorzichtig rond en probeer de gekleurde suiker met de rest te mengen. ROER NIET!, door te roeren gaat de suiker greinen (opnieuw kristalliseren, waardoor de suiker niet meer smelt).

Karamel

STAP 3, wanneer de karamel de gewenste kleur heeft mag het van de warmtebron. Voeg nu voorzichtig de helft van de warme room toe aan de karamel. Dit gaat enorm sputteren en komt flink omhoog, roer met een houten lepel goed door. Voeg nu de rest van de room op de karamel en roer nogmaals goed door.

STAP 4, giet de karamel over de witte chocolade en voeg een flinke snuf zout toe.

karamel 1

 

STAP 5, let goed op of de karamel niet te heet is, dit is namelijk een goed moment om te proeven of het zout genoeg is. Zout lost op dit moment nog goed op in de warme karamel.

karamel 2

STAP 6, Roer de stukjes boter door de karamel en laat deze langzaam smelten. Nogmaals goed doorroeren en in een potje gieten.

Karamel

Bewaar buiten de koelkast, dan is de karamel goed smeerbaar. GENIET van deze guilty pleasure!

lemon curd 0

When life gives you lemons, make lemon curd!

Ik ben echt gek op citroen en natuurlijk ook op lemon curd. Deze heerlijk fris zure, zoetige, romige crème is simply delicious! Super op scones met room, als vulling voor een taart of gewoon met yoghurt met aardbeien of frambozen! mmmmm

Er zijn ontzettend veel recepten en methoden om lemon curd te maken. De basis voor alle recepten is citroen, ei, boter en suiker.  Deze curd is lobbig en nog schenkbaar.

Natuurlijk heb ik bij dit recept weer een paar top tips, voor een geslaagde lemon curd!

  1. Gebruik geen aluminium pan, dan wordt de curd grijs! Echt waar, het smaakt verder prima maar ziet er niet uit.
  2. Verwarm de curd au bain marie. Dit duurt wat langer, het voordeel is dat de eieren gelijkmatig garen en er geen roerei in de curd ontstaat. Geduld is bij deze versie wel een vereiste.
  3. Blijf roeren!
  4. Sluit de weckpot met de warme curd, draai de pot op z’n kop en laat de curd goed afkoelen in gesteriliseerde weckpotten. Op deze manier ontstaat en vacuüm en is het lang houdbaar.

Het recept voor ruim een halve liter curd!

  • 200 ml citroensap
  • 250 gr suiker
  • rasp van 2 citroenen
  • 5 eieren
  • 100 gram boter (in stukjes)

Deze curd is vrij zuur, dat vind ik het lekkerst. Proef de curd tussendoor, in het begin is het nog prima mogelijk wat extra suiker toe te voegen.

curdMeng de eieren, suiker, citroenschil en het citroensap goed door elkaar en verwarm deze au bain marie (zet een vuurvaste kom op een pan met een laagje zacht kokend water).
Blijf roeren, met een garde, tot de curd begint in te dikken (het viel mij uiteindelijk mee hoe lang dat duurde).

 

curd 1

 

Roer de boter er doorheen tot deze is opgelost.

 

 

 

 

 

Giet de curd in de weckpot(ten), sluit deze en draai om.

curd 2curd 3

Volledig laten afkoelen in de weckpot. Wanneer de weckpot open is geweest is de curd nog een paar weken houdbaar in de koelkast.

En wat is jullie favoriete toepassing van Lemon Curd?

 

 

 

 

Wanneer de curd volledig is afgekoeld kunnen ze weer worden omgedraaid.

 

 

Aardbeien gelei 2

Heerlijk simpele aardbeien Jam

Ik ben gek op zomerfruit, wat natuurlijk maar kort in overvloed te krijgen is, gelukkig wordt er voldoende ingevroren om ook in de winter van te genieten. En alhoewel ik een voorstander ben om seizoensfruit  te gebruiken, koop ik regelmatig een pakje ingevroren aardbeien, frambozen en bramen. Ik gebruik het vooral om heerlijke smoothies van te maken of huisgemaakt sorbetijs!

Afgelopen kerst heb ik een citrusfruit en een aardbeien trifle gemaakt, heerlijk! Voor deze trifles heb ik ingevroren aardbeien gebruikt en had nog veel over. Ik wilde graag jam maken en ben op zoek gegaan naar een lekker recept. Maar voor jam heb je zo ontzettend veel suiker nodig, te veel. Ik ben gaan experimenteren en heb een heerlijk lobbige gelei gemaakt met de helft van de suiker.

Aardbeien gelei 2

Dit heb je nodig.

  • 400 gram aardbeien (puree, ontdooid)
  • 200 gram gelei suiker (deze is gewoon in de supermarkt verkrijgbaar)
  • Sap van een halve citroen of  limoen (net wat je in huis hebt of lekker vindt)

Pureer de aardbeien in je keukenmachine of blender tot je een fijne puree hebt, je kunt de puree zeven voor een glad resultaat maar dat hoeft zeker niet. Voeg de aardbeienpuree, suiker en limoen/citroensap samen in een steelpannetje aan de kook. Laat de puree een minuut doorkoken. Je kunt je gelei nu testen door een dun laagje gelei op een koud bordje te smeren. Wanneer de gelei snel opstijft is het klaar. Wanneer dit niet het geval is voeg dan nog wat citroen/limoensap toe en test opnieuw. De citroen of limoen helpt bij het geleren, door wat extra toe te voegen heb je minder suiker nodig.

Ik bewaar de gelei in een weckpot in de koelkast, dan is hij zeker een paar weken prima te bewaren. Heerlijk op brood, door de yoghurt, in een smoothie of zelfs als basis voor een heerlijke salade dressing.

Enjoy!