broccoli 3

Gezonde zoete aardappel broccoli koekjes!

Het vergt wat aanpassing om minder koolhydraten te eten, door flinke zoektochten naar inspiratie kom ik toch veel ideeën en recepten tegen. Op die manier breid ik mijn repertoire steeds verder uit. Zoals met deze gezonde zoete aardappel broccoli koekjes. Zoete aardappel is in korte tijd een favoriete knolgroente geworden. Deze “koekjes” zitten bomvol groenten en goedheid!

broccoli 3

Omdat deze koekjes met zoete aardappel zijn hebben ze redelijk wat tijd nodig om gaar te worden. Vandaar dat ze eerst in de koekenpan worden gebakken, zodat ze een lekker krokant korstje krijgen. Daarna gaan ze nog een tijdje de oven in om te garen.

Je hebt nodig.

 • 100 gram geraspte kaas
 • 200 gram broccoli
 • 1 grote zoete aardappel
 • 50 gram kikkererwtenmeel
 • 3 eieren
 • zout, peper en Italiaanse kruiden
 • boter en olie om in te bakken

In dit recept heb ik kikkererwtenmeel gebruikt, op die manier is het zoete aardappel broccoli koekje ook glutenvrij!

1. Verwarm de oven voor op 160 graden elektrisch en 150 graden hete lucht.

broccoli

2. De zoete aardappel èn de broccoli worden geraspt, gewoon met zo’n ouderwetse grove rasp. De broccoli laat zich prima raspen èn is daardoor sneller gaar.

3. Meng de zoete aardappel, broccoli, kaas, zout, peper, Italiaanse kruiden en de eieren door elkaar tot een beslag

4. Nu kan het kikkererwtenmeel bij het beslag, op die manier blijven de koekjes wat beter aan elkaar plakken. Twijfel je of er voldoende kikkererwtenmeel in je beslag zit…vul het gerust aan met wat meer. De smaak van het meel past heel goed bij het koekje!

5. Zet een grote koekenpan op en maak daarin de boter en olie warm. Maak balletjes van het beslag en druk ze in de pan wat aan zodat ze een platte, ronde vorm krijgen.

broccoli 2

6. Bak de koekjes aan beide kanten in ongeveer 10 minuten goudbruin en leg op een bakblik bekleed met bakpapier.

7. Nu kunnen de koekjes de oven in, ongeveer 15 minuten tot ze gaar zijn.

Ook heel lekker met chili saus!

suiker

Suikervervangers, laten wij ons massaal misleiden?!

Gisteren zond Tros Radar een item uit over “de nieuwe suikers” met als bovenschrift.

radar

 

 

 

 

 

Steeds meer verpakkingen in het suikerschap claimen een natuurlijk en gezond alternatief te bieden voor de ‘slechte’ witte kristalsuiker. Kloppen deze beweringen wel?

Palmbloesemsuiker, ruwe rietsuiker, kokossuiker, agave-siroop, koudgeslingerde honing, ahorn-siroop en dadelstroop: stuk voor stuk suikers waarvan wordt beweerd dat ze gezonder zijn.

Gebruik je deze suikeralternatieven, dan zou je veel minder last krijgen van een schommelende bloedsuikerspiegel. De suikers zouden zelfs nog allerlei extra vitaminen en mineralen bevatten. Vanwege al deze voordelen zijn ze natuurlijk wel een stuk duurder dan de Hollandse bietsuiker. Maar zijn deze suikers ook echt gezonder?

Met een lijst van de zogenaamde voordelen van suikervervangers of gezonde suiker.

De twee experts aan het woord zijn Professor Dr. Martijn Katan, zijn sporen meer dan verdiend als o.a. Professor Nutrician aan de VU Amsterdam en Professor dr. Aart Jan van der  Lelij, o.a. is hoofd van de Sector Endocrinologie van de afdeling Interne Geneeskunde bij het Erasmus MC. Toch geen onverdienstelijke experts.

Daarnaast heeft professor dr. van der Lelij een interessant artikel geschreven over suikerverslaving, wat mij ook weer heel wat nieuwe inzichten heeft gegeven over mijn eigen eetgedrag, patroon en gewicht. Conclusie van dit artikel is, blijf zo dicht mogelijk bij de natuur, dat lijkt de beste voeding en hou dat je leven lang! Paleo komt daar naar mijn weten het dichtst bij in de buurt.

De conclusie van deze twee professoren op de suikervervanger trend is dat alle suikers ongeveer hetzelfde zijn. Er zitten verschillen in smaak en structuur en misschien ook wel iets in de samenstelling, dit verschil is voor ons lichaam verwaarloosbaar. Maar ze bestaan allemaal uit glucose en fructose, zowel de kokosbloesemsuiker (die op de verpakking zelfs wordt aangemerkt als super food) als ze geraffineerde witte suiker van onze de suikerbiet.

De vraag die bij mij dan opkomt, zijn deze suikers dan juist niet slechter voor ons? De suikerbiet wordt in Nederland verbouwd, wordt met vrachtwagens naar de suikerfabriek, enkele tientallen kilometers verderop, gebracht. Vervolgens daar gezuiverd, verpakt en verscheept. Een stuk minder milieubelastend dan de “gezondere” suikers die vanuit Azië, Afrika, Latijns Amerika naartoe worden verscheept.

Het kijken van de Tros Radar uitzending van gisteren heeft een ontnuchterende werking op mij gehad. Opeens zag ik mijzelf achter de meute aanlopen en verkondigen dat suikervervangers een minder ongezonde keuze zijn dan de witte geraffineerde suiker. Ik heb er zelfs een blog over geschreven! Mijn excuus voor dit misleidende stuk over palmsuiker! Terwijl ik daar zelf maar gematigd onderzoek naar heb gedaan. Ik voel mij voor de gek gehouden, naïef, bedonderd, verleid tot het kopen van dure vervangers en een kudde dier. En de marketing man en vrouw maken natuurlijk graag gebruik van ons kudde gedrag, op die manier rennen we allemaal achter de kokosbloesemsuiker aan en betalen graag € 6,- voor een potje van 350 gram!

Als laatste wordt gesproken over de echte suikervervanger, aspartaam! Een vloek in vele huishoudens! Van de Lelij geeft aan dat er, waarschijnlijk, alleen naar water meer onderzoek is gedaan dan naar aspartaam. Naast alle andere onderzoeken gedaan over aspartaam is er recent (dec. 2013) onderzoek is gepleegd door de EFSA (europian food safety athority) naar de risico’s van het gebruik van aspartaam. De conclusie van de EFSA is dat aspartaam veilig is en heeft de onderzoeksresultaten op de website gezet, in redelijk begrijpelijk Engels.

Ook ik wilde graag geloven dat er gezondere keuzes zijn als het om suiker gaat! En die zijn er! Geen of weinig suiker eten. Kijk goed op verpakkingen van het supermarkt eten en vooral pakjes, zakjes, potjes ed, daar zitten heel veel verborgen suikers in.  Ik laat de dure ahorn siroop, kokosbloesemsuiker, agavesiroop en palmsuiker in het vervolg staan. Wanneer ik toch suiker wil gebruiken kan dat prima met de goedkopere, milieuvriendelijkere, ongezonde suiker.

Aangezien koolhydraten ook suikers zijn ga ik mijn koolhydraat inname nog verder beperken en zal ik mijn blog ook gaan uitbreiden met meer en vaker low of no carb baksels èn hartige baksels!

En omdat ik af en toe nog steeds graag zondig, blijven de quilty pleasures en basistechnieken ook een plekje op de site houden!

Ik ben heel benieuwd naar jullie mening over suikervervangers en de uitzending van Tros Radar. Voor wie de uitzending heeft gemist, bekijk hem hieronder!

 

 

 

 

smoothie

Spinazie smoothie, is dat echt lekker?

Lange tijd heb ik getwijfeld of ik een smoothie zou gaan maken en proeven met spinazie! Het idee van spinazie met fruit fijngemalen tot een sapje…ik weet het niet. Lange tijd heb ik het vooruit geschoven, de zakken spinazie in de supermarkt zijn veel te groot, ik ben niet zo gek op wilde spinazie, dat geeft zo’n stroef mondgevoel. Ik heb geen juicer… excuses, excuses!         Tot ik vorige week op de markt stond, oog in oog met losse spinazie. Ik kon er niet meer onderuit, dit is geen toeval, ik ga het proberen!

smoothie 2

Ik heb het nog 3 dagen weten uit te stellen. Om de spinazie te laten verwelken, alleen maar omdat ik geen spinazie smoothie wil drinken gaat mij toch wat te ver. In de koelkast liggen nog frambozen en bosbessen, dus hoe erg kan het zijn?!

…Dat valt reuze mee! Ik vind het zelfs lekker, echt waar! Een smoothie als ontbijt is natuurlijk super handig en super gezond. Handig omdat je het fruit en de groenten kunt gebruiken die een dag later niet meer goed zullen zijn. En hoe fijn is het om al een flinke portie van je dagelijkse groente en fruit voor 09:00 uur binnen te hebben. Èn het is snel en simpel!

De ingrediënten die in deze smoothie, zijn daarin terecht gekomen omdat ze toevallig in de koelkast stonden. Varieer zoveel en zo vaak als je wilt, prima manier om de koelkast eens leeg te eten!

Dit lag er op mijn smoothie moment in de koelkast.

 • Een handje bosbessen
 • Een handje frambozen
 • Halve banaan
 • Een scheut bietensap, die nog over was van de marshmallows)
 • Een flinke hand spinazie
 • Bosbessen yoghurt, dat kan ook prima sojayoghurt zijn, dan is de smoothie nog zuivelvrij ook!
 • Scheut koud water

Alles kan in de blender, mengkom, staafmixer, wat je in huis hebt om een gladde smoothie te maken. Als tip, voeg niet te veel bietensap toe, behalve als je van een hele “aardse” smaak houdt. Meng en mix tot het een lobbig en schenkbare smoothie is!

smoothie 3

Cheers!

Zuivelvrij, suikervrij, kindvriendelijk, clean eten.

Chocolade havermout ontbijt

Nigella Lawson heeft eens gezegd dat ze geen enkele maaltijd overslaat, simpelweg omdat ze geen enkel eetmoment wil missen. Zij is een ware inspiratiebron met name door haar kookshows, waarbij ze zo overduidelijk geniet van koken en eten!

Ook ik sla geen maaltijd over. Gedeeltelijk om dezelfde reden die Nigella noemt. Ook omdat ik ontzettende trek krijg bij het overslaan van een maaltijd om vervolgens niet alleen het “verkeerde” voedsel te gaan eten maar daar ook veel te veel van eet. Alsof mijn lichaam veel meer nodig heeft. Misschien is dat ook wel het effect van snelle koolhydraten, wie weet.

Wij ontbijten dan ook iedere dag, samen, aan tafel. Voornamelijk om een rustig te kunnen eten, bewust te eten en ook te genieten van het eten. Ondanks dat ik iedere dag geniet van die heerlijke homemade granola, zie ik steeds vaker ontbijtrecepten voorbij komen, die ik graag wil proberen. Vooral havermout ontbijt lijkt erg populair.

Omdat ik wil ontbijten zonder geraffineerde suiker.  En havermout gezoet toch wel lekkerst is heb ik een chocolade havermout recept wat aangepast tot dit ontbijt recept. En dat is me toch lekker!

havermout 5

Je hebt nodig een afsluitbare pot of (tupperware) bakje.

 • 125 gram havervlokken
 • 2 el cacaopoeder
 • 1 kleine banaan
 • 200 ml (amandel)melk
 • 2 el dadelstroop (tip van een lezer! te koop bij de natuurvoedingswinkel) of honing
 • snuf zout
 • noten, worden er later overheen gestrooid

havermout

Meng alle ingrediënten in de pot en laat een nacht in de koelkast staan. Zo kunnen de havermoutvlokken zich volzuigen met al dat lekkers. Morgen koud of warm voor het ontbijt…of lunch…of avondeten…of snack…

 

aardbeien

Aardbeien met slagroom!

15 jaar geleden heb ik twee zomers in Denemarken gewerkt op een aardbeien boerderij in Denemarken op het eiland Samsó. Het is een redelijk klein eiland met 5 aardbeien boerderijen, waar het in de maanden Juni en Juli volstroomt met aardbeienplukkers. De aardbeien die ik daar heb gegeten zijn voor mij bij uitstek de lekkerste die ik ooit heb geproefd. Ik weet niet of dat te maken had met een heerlijke tijd in Denemarken, ze waren in ieder geval heel sappig, zoet en groot. Sindsdien vind ik mijzelf toch wel een klein beetje aardbeien expert. En vastbesloten nooit aardbeien buiten het seizoen te eten.

Sinds twee weken zie ik in iedere supermarkt waar ik kom aardbeien in de aanbieding. Ze zijn groot en rood en ruiken prima maar met een hele lichte bijna geel groene bovenkant. Het feit dat het Maart is, de aardbeien uit Spanje komen en de aardbeien toch niet helemaal rijp lijken te zijn, hebben mij er tot vandaag van weerhouden ze te kopen. Toch ben ik voor de bijl gegaan en vandaag twee bakken aardbeien gekocht. En ook maar direct 2 dozen frambozen. De blauwe bessen heb ik al in huis, want die zijn nu wèl in het seizoen.

aardbeien

De reactie van de kinderen was wel geweldig toen zij de aardbeien in het vizier kregen. Ook zij kunnen bijna niet wachten tot de Hollandse aardbeien volop verkrijgbaar zijn. En tóch ga ik weer wachten, ze zijn gewoon niet lekker genoeg, hard en zurig in plaats van zoet en sappig. Voor ons was het vandaag even ruiken aan de zomer en voor de kinderen toch óók genieten van aardbeien met slagroom als toetje. Want de slagroom was wel nodig om de aardbeien te verlekkeren!

aardbeien met slagroom

En nu geduldig wachten tot Juni…en nu genieten van de blauwe bessen!

choco kokos granola 2

Deze chocolade kokos boekweit granola, is “over the moon” lekker!

Granola daar sta ik mee op en ga ik soms ook mee naar bed. Lekker ‘s avonds wat nootjes uit de granola vissen, heerlijk! Een tijdje geleden kwam ik een recept tegen voor chocolade kokos boekweit granola, de omschrijving deed mij watertanden. Diezelfde dag heb ik het gemaakt…het werd een regelrechte mislukking. De chocolade was compleet verbrand! Veel te lang op een veel te hoge temperatuur.

Nog een poging gewaagd en de oven een stuk lager gezet. Het resultaat bleef hetzelfde namelijk verbrande chocolade! Weer een poging in de prullenbak! De allerlaatste poging is uiteindelijk geslaagd! De truc is om de chocolade niet mee te verwarmen in de oven!

choco kokos granola 1

Hier dus voor jullie! Het recept van de meest verslavende granola tot nu toe! Chocolade kokos boekweit granola. Dit recept is goed voor een hele grote pot!

Verwarm de oven voor op 160 graden hete lucht.

Deel 1

 • 400 gram vlokken (tarwe, spelt, rogge, haver, ieder heeft zo een voorkeur, pak wat je lekker vindt)
 • 100 gram boekweit (haal ik bij de turkse toko, De Tuinen en Ekoplaza verkoopt het niet in Groningen).
 • 50 gram kokos (optioneel, niet iedereen houdt van kokos)
 • 50 gram amandelen ( of alleen hazelnoten)
 • 50 gram hazelnoten (of alleen amandelen)
 • 50 gram lijnzaad
 • 50 gram zonnebloempitten

Deel 2

 • 50 gram cacao poeder (dit is niet te vervangen door chocolademelkmix zoals bijvoorbeeld nesquik!)
 • 50 gram ahorn siroop
 • 50 gram lichte honing
 • 75 gram zonnebloemolie of gesmolten kokosolie

Alle ingrediënten van deel 1 kunnen bij elkaar in een braadslee of bakplaat. Het is belangrijk om een grote bakplaat of braadslee te nemen zodat alles goed geroosterd kan worden. Zet dit mengsel gedurende 25 tot 30 minuten in de oven en schep iedere 10 minuten om, zodat alles gelijkmatig wordt geroosterd. Haal wanneer het baksel goed bruin is uit de oven en laat wat afkoelen. De chocolade wordt er met de hand doorheen gemengd, het mengel moet koel genoeg zijn om in de handen te houden.

choco kokos granola

Verwarm de olie, ahornsiroop en de honing tot de honing is gesmolten, opgelost. Voeg nu de cacao hieraan toe. Nu is het zaak om snel te werken omdat de chocolade snel indikt. Giet de het chocolademengsel over de geroosterde granola en wrijf de chocolade door het granola mengsel. De chocolade vormt wat klontjes, niets aan de hand. Dat is namelijk heel erg lekker!

choco kokos granola 2

Laat granola goed afkoelen en bewaar in afgesloten pot.

 

 

appel kaneel muffin 1

Appel kaneel muffins en ook deze is suiker- en zuivelvrij!

Ooit in Amerika geweest? Ik niet! En toch heb ik het gevoel dat ik dat land redelijk goed ken. Komt natuurlijk door al die leuke series, docu’s, films etc. En in Amerika heerst er naar mijn weten een heel bijzondere eetcultuur.  Pannenkoeken, wafels en appel kaneel muffins als ontbijt. Groente en fruit zijn niet te betalen en voor $ 1,- heb je volgens mij 2 hamburgers. Dan ben ik zo blij dat gezondere keuzes in Nederland betaalbaarder zijn. Om nog gezonder en biologisch te eten, zijn wij dit jaar begonnen met een groente moestuin. Ik ben al druk bezit met allerlei zaadjes te laten kiemen en ontspruiten! Komende zomer blog ik, vanzelfsprekend, met mijn eigen verbouwde en gebakken groente baksels. Maar goed, nu begin ik op de zaken vooruit te lopen.

Nu valt het mij ook op dat de gezondere keuzes die wij met ons gezin proberen te maken ook vaak duurdere keuzes zijn. Zoals bijvoorbeeld kokosolie of raw chocolate en wat dacht je van goji berries! Daarom probeer ik in dit blog met alternatieven te bakken. Ik ga heel graag naar Ekoplaza en vergaap ik mij aan al die prachtige en mooie producten en geef ik toch weer meer uit dat ik wilde. Maar dat brengt ook met zich mee dat ik bewuster omga met het eten, ik bereid wat minder en ook dan hebben we voldoende.

Voor mijn bewuste baksels probeer ik zoveel mogelijk te bakken met ingrediënten en producten die goed en makkelijk te verkrijgen zijn. Liefst in het seizoen en wanneer ik kan kiezen voor zonnebloemolie in plaats van kokosolie dan doe ik dat. voor het recept van deze appel kaneel muffins, die suiker en zuivelvrij zijn! Heb ik toch gekozen voor kokosolie omdat ik daarmee de boter in het recept heb vervangen en kokosolie bij kamer temperatuur wat harder en smeuïg wordt. Ik zou je zeker willen uitnodigen om de kokosolie te vervangen door zonnebloem olie en ben heel benieuwd naar het resultaat. Ik verwacht dat het ook een prima muffin wordt!

appel kaneel muffin

Deze appel kaneel muffin is geschikt als ontbijt en een prima vervanger voor een zoete boterham. Deze muffin is namelijk suiker en zuivelvrij en gemaakt met volkoren speltmeel.

Dus hier het recept voor 12 grote ontbijtmuffins! Verwarm de oven voor op 180 graden elektrisch en 170 graden hete lucht. Doe de cupcake of muffinbakjes al vast in het muffin bakblik. Een keukenmachine voor het fijnmalen van de dadels is wel heel handig.

 • 225 gram (biologisch) volkoren speltmeel
 • 1 tl bakpoeder
 • 1/2 tl baking soda
 • 1/4 tl zout
 • 1 1/2 tl kaneel of koekkruiden
 • 50 gram kokosolie
 • 2 eieren
 • 50 gram dadels
 • 1 banaan
 • 2 geraspte appels (kan prima met schil)
 • 70 gram soja yoghurt (kan ook worden vervangen door karnemelk, yoghurt of kwark (dan is de muffin niet meer zuivelvrij).
 • klein handje amandelen en zonnebloempitten (optioneel) dit kun je ook weglaten of vervangen door wat je aan noten in de kast hebt liggen.
 • Muffinvormpjes en een muffinbakblik.

Stap 1. Meng in een ruime kom speltmeel, bakpoeder, soda, zout en kaneel/koekkruiden.

Stap 2. Ontpit de dadels en maal ze in de keukenmachine fijn tot het een smeuïg geheel is.

Stap 3. Meng in een andere kom de dadels, gesmolten kokosolie en fijn geprakte banaan met een garde tot een samenhangende massa.

Stap 4. Voeg hier de eieren en de soja yoghurt aan toe en meng goed.

Stap 5. Nu gaan de geraspte appels bij het eier/dadel/soja mengsel en meng het goed door elkaar.

Stap 6. Giet het natte beslag bij de droge ingrediënten en meng tot een samenhangend deeg.

Stap 7. Met een ijsschep of een lepel schep het deeg in het muffinbakblik, ze kunnen helemaal gevuld worden tot het randje.

Stap 8. Hak wat noten fijn en strooi ze over de muffins.

Toet&Zo blog

Stap 9. 30 tot 35 minuten in de oven. Of ze gaar zijn is te testen met een satéprikker. Wanneer deze schoon uit de muffin komt is de muffin gaar.

Stap 10. Laten afkoelen in het muffinbakblik, op deze manier blijft het meeste vocht in de muffin.

Stap 11. En nu wachten tot morgenvroeg…of niet!

appel kaneel muffin 1

geroosterde groenten

Geroosterde groenten, de lekkerste groenten

Aangezien bakken met groenten op mijn bucketlijst staat vind ik het hoog tijd voor een groente bakblog! En wat is er lekkerder dan geroosterde groenten uit de oven? Voor mij is dat dè manier om groenten klaar te maken.  Thuis zijn wij al een hele tijd op zoek naar hèt recept voor geroosterde groenten. Mijn vriend en ik struinen internet af voor hèt recept voor geroosterde groenten. Eerst even blancheren, dan de oven in, hoge oven temperatuur, lage oven temperatuur, eerst even grillen. Maar iedere keer zijn we niet tevreden over het resultaat.

Tot ik een video tegenkwam van Laura Vitale, zij heeft een video kanaal waarin ze je meeneemt in haar keuken, waar ze de lekkerste dingen maakt. Heerlijk Amerikaans, ze is uber enthousiast. Ik vind haar geweldig! Helemaal omdat zij hèt recept heeft voor geroosterde groenten!

Er zijn een aantal tips voor geroosterde groenten, waardoor ze niet niet mislukken!

 1. Het is handig om groenten te nemen die wat harder zijn, denk bijvoorbeeld aan aardappel, zoete aardappel, wortel, pastinaak, venkel, knolselderij, kookraap, bietjes etc.
 2. Snij de groenten even dik! Het maakt niet uit of het ene stuk langer is dan het andere als ze maar even dik zijn, op die manier zijn de groenten gelijktijdig klaar.
 3. Zorg dat de groenten voldoende ruimte hebben in de braadslee of ovenschaal, het is de bedoeling dat de groeten naast elkaar kunnen liggen. Wanneer ze op elkaar liggen, stomen/koken ze gaar en krijgen ze geen rooster smaak!
 4. Olie de groenten rondom goed in.
 5. De oven mag goed heet zijn 180 graden hete lucht is prima! 
 6. Schud of draai de groenten ieder kwartier om zodat ze gelijkmatig bruinen.
 7. Hoe donkerder of knapperiger, des te langer ze in de oven nodig hebben.

Geroosterde groenten

In dit recept heb ik gekozen voor wortel, pastinaak en zoete aardappel, neem zoveel je wilt, nodig hebt of lekker vindt! Let op! De groenten slinken behoorlijk in de oven!

 • Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht of 190 graden elektrisch
 • Snij de groenten in stukken van gelijke dikte (niet te dun!)
 • Verdeel de groenten over de bakplaat/braadslee/ovenschaal en bedek de groenten met een klein laagje olie, gewoon lekker met je handen husselen.
 • Kruid de groenten zoals je dat lekker vindt (zout, verse kruiden, hele knoflook erbij is ook heel lekker!)
 • In de oven gedurende een half uur tot een uur. Smaken verschillen, ik hou van licht geroosterde groenten, sommige mensen vinden het heerlijk als ze lekker donker en knapperig zijn. Hoe langer hoe donkerder en knapperiger
 • Smullen maar!

geroosterde groenten

 

Deze groenten hebben een half uur in de oven gezeten en zijn daardoor zacht en licht geroosterd.

banaan truffels 2

Lekker snoepen van…bananen kokos truffels!

Ondertussen is het bekend dat mijn kinderen van snoepen houden en ik vind het heerlijk om op zoek te gaan naar een gezond alternatief. Een tijd geleden stond er een prachtige foto op pinterest van een schijfje sinaasappel in chocolade gedipt. Op dat moment krijg ik een soort eureka gevoel en komen er allerlei heerlijke mogelijkheden in mij naar boven! Zo ook dit recept voor bananen kokos truffels.

De combinatie banaan, chocolade en kokos is a match made in heaven! Het recept is zoals meestal makkelijk te maken en niets zo leuk om dat samen met je kinderen te doen. Een leuke activiteit voor een druilerige (of zonnige) middag.

Dit heb je nodig:

 • 1 banaan
 • 200 gram pure chocolade ( in kleine stukjes)
 • 100 gram kokos
 • thermometer (optioneel)

Ter voorbereiding is het belangrijk om de banaan in stukken te snijden en los van elkaar, afgedekt in de diepvries te zetten. Op deze manier heeft de banaan voldoende stevigheid om door de chocolade gehaald te worden. Een uur in de vriezer is voldoende, structuur van de banaan is dan koud en stevig.

Prik in ieder stukje banaan een prikkertje (de prikkertjes op de foto bleken later te dik, waardoor de bananen braken en van het stokje vielen toen ze in de chocolade werden gedipt. Ik heb ze vervangen voor een dunner stokje, dat werkte prima).

banaan truffelsbanaan truffels 8

Zet ondertussen een bakje met kokossnippers klaar. Zodra de banaan door de chocolade is gegaan, wordt de truffel door de kokos gehaald. 

Ik vind het lekker om de chocolade te tempereren zodat deze lekker hard wordt en de truffel een soort bonbon beleving krijgt. Dat tempereren hoeft natuurlijk niet. De truffel wordt toch in de koelkast bewaard waardoor de chocolade prima hard blijft.

Smelt de chocolade au bain marie tot 42 graden, koel daarna terug tot 32 graden. Het enige dat je daarvoor hoeft te doen is roeren in de chocolade. Ik gebruik altijd een kom en roer en chocolade tegen de wanden van de kom tot de chocolade een temperatuur heeft bereikt van 32 graden. De chocolade is dan een stuk dikker dan bij 42 graden.

banaan truffls 8

 

And now for the fun part!

Pak een stukje banaan en haal dit door de chocolade, het teveel aan chocolade veeg je gewoon af langs de rand van de kom. Omdat de banaan koud is wordt de chocolade snel hard en is het van belang om snel door te werken. Haal de chocolade banaan door de kokos en zet het op een stukje bakpapier te drogen.

banaan truffels 5banaan truffels 3

 

 

 

 

 

 

 

Wanneer de stukjes banaan zijn ontdooit zijn ze heerlijk smeuïg en een super vulling voor deze truffels. Bewaar in de koelkast als het lukt ze niet allemaal tegelijk op te eten…

 

photo

Bananen pannenkoeken, suiker-, zuivel- en glutenvrij!

Als mijn oudste zoon mag kiezen wat hij wil eten zijn dat steevast pannenkoeken. En hoe leuk is het om ze bij het ontbijt eens lekker te verwennen. Afgelopen zondag hebben we daarom bananen pannenkoeken gegeten. Het recept is heel eenvoudig en in no time staat er een stapel dampende, luchtige pannenkoeken op tafel.

Het recept:  2 eieren en 1 banaan!

Pureer de banaan met de staafmixer helemaal fijn, klop daar vervolgens de eieren door.

pannenkoek

Ik gebruik altijd plantaardige olie om pannenkoeken te bakken omdat de pan dan heter kan worden zonder dat de olie aanbrandt. En om goede pannenkoeken te kunnen bakken is een hete pan echt een voorwaarde!

Ik heb de pannenkoekjes klein gelaten, zo zijn ze makkelijk om te draaien want ze missen wel wat stevigheid omdat er geen meel door het beslag zit. Verder werkt het net als anders…wacht tot de onderkant goudbruin is en de bovenkant droog is, draai ze om en bak nog een halve minuut aan de andere kant. Een stapeltje pannenkoeken, zoals ze dat in Amerika doen, vind ik een leuke manier van presenteren. Helemaal suikervrij houden kan natuurlijk, de jongens hebben er biologische ahorn siroop overheen gedaan, en…smullen maar!photo