brownie 6

Pure chocolade brownies!

Deze pure chocolade brownies zijn onweerstaanbaar!  Vaak neem ik me voor om te bakken en de rest van het baksel mee te nemen naar mijn werk. Meestal is dit voornemen gedoemd te mislukken. Dat geldt natuurlijk ook voor deze pure chocolade brownies. Uit de oven even proeven, wanneer ze zijn afgekoeld even snoepen, bij de koffie, delen met visite… s ochtends zijn er te weinig stukjes over om op het werk uit te delen. ‘S avonds nog een laatste stukje en ze zijn alweer op.

Het recept voor deze pure chocoladebrownie komt van de online kookshow van mijn online kookheldin
Laure Vitale. Zij is een van mijn favoriete bloggers! Zij noemt deze brownies fudgy brownies, de afmetingen zijn Amerikaans en schreeuwt om een Nederlandse vertaling.

Dit heb je nodig:

  • 150 gram boter op kamertemperatuur
  • 200 gram suiker
  • 1 zakje oplos espresso opgelost in twee lepels warm water
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel cacaopoeder
  • 1/4 tl zout
  • 80 gram bloem
  • 200 gram pure chocolade
  • 4-kant bakblik heb ik niet, daarom een springvorm van 24 cm doorsnede gebruikt. Bekleed de vorm met bakpapier.

Wat te doen?

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden elektrische stand (geen hete lucht).
  2. Smelt de pure chocolade au bain marie, in deze blog van Sofieke Sparla met leuke illustraties uitgelegd.                                                               brownie 2
  3. Meng de suiker samen met de zachte boter tot een romig geheel, voeg de cacaopoeder, zout en de eieren toe en klop tot één geheel.
  4. Voeg de opgeloste espresso toe aan het mengsel, meng het.
  5. Nu mogen de gesmolten chocolade en de gezeefde bloem toegevoegd worden aan het mengsel, roer door tot een glad beslag. Roer niet te lang anders gaan de gluten werken en dat is niet de bedoeling.

Brownie 7

6.  Giet het beslag in de de springvorm.

7.  Stel de oven in op 40 minuten, prik met een houten prikker in de brownie, er mogen kruimeltjes aan blijven zitten maar geen smeuïg beslag.

8. Helemaal af laten koelen, echt waar! Dan is ie echt het lekkerst.

brownie 6

groenten chips

Bio organische groentechips, een review

Niets zo lekker als in het weekend ‘s avonds gezellig borrelen met mijn lief. Kinderen op bed, tijd voor ontspanning,heerlijk. Bij ons gaat die gezelligheid ook (bijna) altijd samen met een lekker hapje. Soms haal ik wat lekkers bij le souk, turks brood, smeerseltjes. Maar mijn is ook gek op chips en neemt soms voor zichzelf zo’n zak met heerlijk, zoute, vette chips mee. Zo lekker…maar ik eet het liever niet meer. Maar als die zak eenmaal open gaat kan ik de verleiding vaak niet weerstaan!

Dus toen ik bij Ekoplaza de groentechips van Trafo zag liggen, wilde ik ze heel graag testen. De chips worden geproduceerd door FZ Organic Food en bevatten geen aardappelen. Alleen pastinaak, rode biet en wortel en worden gebakken in zonnebloemolie! 75 gram chips kosten € 2,49

groeten chips

Mooi is natuurlijk dat de groenten in deze zak biologisch zijn en in biologische zonnebloemolie is gebakken. De houdbaarheid van de zak is beperkt om de crunch te kunnen garanderen, ze zijn dus zo vers mogelijk!

groenten chips

Het eerste dat opvalt is dat de chips lekker dun en daardoor heel knapperig zijn. De stukken zijn ook lekker groot. De wortel is heerlijk zoet en wortelig. De rode biet is ook zoet en heeft daarnaast nog dat aardse wat een biet zo lekker maakt. de pastinaak is wat milder van smaak en ook de smaak van de pastinaak is niet verloren gegaan.

In het begin is het even wennen dat de chips niet zout zijn, dat duurt niet lang. Het voordeel daarvan is dat een handje chips voldoende is om in de snackbehoefte te voorzien.

Conclusie: een lekker alternatief voor aardappelchips!

 

 

choco kokosreep

Chocolade kokosreep, helemaal zelf gemaakt in 10 minuten!

Wanneer ik een recept maak waarbij iets lekkers door de chocolade wordt gehaald of wordt overgoten met chocolade, yum. Dan blijft er vaak een klein restje chocolade over. Die restjes zijn heel goed weer te gebruiken om bijvoorbeeld een chocolade kokosreep van te maken. Helemaal wanneer de chocolade is getempereerd. Een tijdje geleden heb ik het recept voor bananen kokos truffels  gedeeld, waarbij er wat chocolade overbleef. Een heel goed excuus om een chocolade kokosreep te maken!

Hier heb je voor nodig.

  • Een restje pure of melk chocolade
  • wat geraspte kokos (20 tot 30 gram is voldoende)
  • stukje bakpapier

Stap 1. strooi de kokos op het velletje bakpapier in de vorm die je wilt maken

Stap 2. Bereid de chocolade op de volgende manier.

  • Wanneer de chocolade is gedroogd verwarm de chocolade, au bain marie, tot 42 graden en koel het al roerend terug naar 32 graden voor pure chocolade en 31 graden voor melk chocolade.
  • Wanneer de chocolade nog wat vloeibaar is, verwarm het mengsel, au bain marie, tot de chocolade een temperatuur heeft van 32 graden pure chocolade en 31 graden melk chocolade.

Stap 3. Giet de chocolade over de kokos en leg de chocolade in de koelkast.

Stap 4. In tien minuten knapperig en heerlijk! Deze reep hoeft niet in de koelkast bewaard te worden, omdat de chocolade is getempereerd.

choco kokosreep

.

 

Pavlova

De mooie, elegante, prachtige Pavlova!

Wie kent haar niet, een heerlijk dessert van opgeklopt eiwitschuim, langzaam gegaard in de oven, in het midden smeuïg en chewy, aan de buitenkant knapperig en krokant. De Pavlova! De koningin van de desserts wat mij betreft.

Ik hou van een hoge Pavlova met daarbovenop rijk slagroom en fruit. Zomerfruit is mijn favoriet, vandaar dat dit dessert voornamelijk in de zomer bij ons op tafel komt. Of met speciale gelegenheden zoals afgelopen week het geval was.

Hèt Pavlova recept is, wat mij betreft, dat van Donna Hay. Deze Australische kookt simpel, makkelijk en vooral heel lekker! Het recept is echt heel erg simpel!

Ingrediënten voor 8 tot 10 personen dessert:

  • 4 eiwitten
  • 200 gram suiker
  • 3 theelepels maïzena
  • 1 theelepel witte azijn
  • 200 ml slagroom
  • vers fruit naar keuze

Stap 1: Verwarm de oven voor op 150 graden elektrisch.

Stap 2: Klop de eiwitten in een kom, voeg geleidelijk daar de suiker aan toe. Sla de eiwitten helemaal stijf.

Pavlova 2

 

 

 

 

 

 

 

Stap 3: Roer als laatste de azijn en maïzena door het eiwitmengsel, meng niet langer dan nodig.

Stap 4: Schep het eiwit op een bakvel, maak het eiwit zo hoog als je zelf wil, maak in het midden een kuil(tje)  zodat de slagroom en de vruchten goed blijven liggen.

Pavlova 1

 

 

 

 

 

 

 

Stap 5: Schuif de Pavlova de oven in en stel de temperatuur bij naar 120 graden, laat een uur garen. Zet de oven nu uit maar laat de Pavlova nog een uur in de oven staan.

Stap 6: Wanneer de Pavlova helemaal is afgekoeld kan hij, vlak voor het opdienen, worden gevuld met stijfgeslagen slagroom en je favoriete vruchten.

Pavlova

 

 

 

banaan karamel

Banaan tarte tatin: banaan, karamel & cake! OMG!

Upside down banana cake, omgekeerde bananen cake, banaan karamel cake, banaan tarte tatin, banoffee cake, banaan karamel taart, sticky banana cake, het is allemaal even goddelijk! Het zoete en zachte van de banaan. De gekaramelisseerde bruine suiker. De karamel die in de cake en de bananen is getrokken. En de knapperige versuikerde kontjes van de cake. OMG! Wat is dat toch lekker!

banaan karamel

 

 

 

 

 

 

 

Afgelopen zondag hielden mijn ouders een brunch, ter ere van de nieuwe badkamer! De kinderen mochten de badkamer officieel openen, waarna we de badkamer konden bewonderen. Omdat de badkamer niet groot is en er een douche en wastafel in geplaatst is was de bezichtiging na 5 minuten weer voorbij en konden wij ons op de brunch storten! Nu is dat bij mijn ouders altijd vrij uitgebreid en in buffetvorm. Voor de kinderen zijn er altijd pannenkoeken en stokjes met fruit en deze keer een chocoladesaus! Omdat mijn ouders niet zo van de zoetigheid zijn heb ik de zoete noot meegenomen in de vorm van…jazeker… de banaan tarte tatin! En wat is dat lekker!! Een echte Guilty Pleasure!

Laatst heb ik een appel tarte tatin gemaakt met een basisdeeg voor tarte tatin. Deze banaan tarte tatin is eigenlijk een cake. Het is een simpel recept dit keer. Je hoeft geen karamel te maken en geen ingewikkeld deeg!

Dit heb je nodig voor de bananencake. Cakeblik (of een gesloten taartvorm 22 tot 24 cm, geen springvorm daar loopt de karamel tussendoor). Vet het cakeblik heel goed in en bedek de bodem met bakpapier. Verwarm de oven voor op 160 hete lucht en 180 elektrisch.

Voor de Karamel

  • 50 gram boter
  • 100 gram bruine suiker

Voor de cake

  • 2 bananen (doormidden en in de lengte doorsnijden, zo heb je 6 stukken banaan) Voor een rond cakeblik heb je misschien meer banaan nodig…
  • 160 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1/4 tl zout
  • 200 gram suiker
  • 240 ml melk
  • 2 eieren
  • 1 tl vanille extract of essence
  • 120 gram boter op kamer temperatuur

Wanneer je, zoals ik, nogal een spontaan begint met bakken of bedenkt dat je wilt gaan bakken, heb je vaak geen boter op kamertemperatuur. En als jullie net zo zijn als ik, wil je meteen kunnen starten met bakken. Om je boter snel op kamer temperatuur te krijgen, zonder dat deze smelt, heb ik een handige truc. Snij de boter in heel dunne plakjes en spreid deze uit op een bord, op deze manier is de boter snel op kamertemperatuur en hoef je niet lang te wachten.

boter

 

bruine suiker karamelStap 1. Begin met de karamel, hiervoor wordt de boter met de bruine suiker in een pannetje verwarmt. Tot de boter is gesmolten en de suiker zich heeft vermengt met de boter. Het kan geen kwaad wanneer de boter een beetje aan de kook is. De suiker hoeft niet helemaal op te lossen, daarvoor heeft het nog lang genoeg de tijd in de oven.

 

 

 

 

 

banaan in karamelStap 2. Giet de karamel in de cake/bakvorm en leg daar voorzichtig, de bananen in.

 

 

 

 

 

 

 

Stap 3. Maak nu het beslag. Meng hiervoor de droge ingrediënten door elkaar.

Stap 4. Meng de suiker met de boter tot het een romige massa. Voeg hier de eieren een twee eetlepels van de droge ingrediënten aan toe, dit voorkomt dat het mengsel gaat schiften, en meng dit geheel.

beslagStap 5. Voeg in twee gedeelten de melk en de droge ingrediënten door het suiker/ei/boter mengsel tot een samenhangend beslag.

 

 

 

 

 

 

 

Stap 6. Schenk het beslag voorzichtig over de karamel en banaan en zet gedurende 45 tot 50 minuten in de oven. Wanneer je een rond bakblik gebruikt verkort dan de baktijd naar ongeveer 30 minuten. Doordat de cake wat platter is zal deze ook eerder gaar zijn. Prik met een satéprikker of een tandenstoker in de cake, wanneer deze droog uit de cake komt is deze klaar. Wanneer de cake nog nat is verleng dan de baktijd steeds met 5 minuten tot de cake gaar is.

banaan tarte tatin

Stap 7. Zet een bord of rooster of iets dat groot genoeg is om de hele bakvorm te bedekken en keer de cake om. Deze cake kan aan de lucht afkoelen, op die manier wordt de karamel aan de buitenkant van de cake hard en lekker knapperig.

Stap 8. EAT!

banane cake

 

broccoli 3

Gezonde zoete aardappel broccoli koekjes!

Het vergt wat aanpassing om minder koolhydraten te eten, door flinke zoektochten naar inspiratie kom ik toch veel ideeën en recepten tegen. Op die manier breid ik mijn repertoire steeds verder uit. Zoals met deze gezonde zoete aardappel broccoli koekjes. Zoete aardappel is in korte tijd een favoriete knolgroente geworden. Deze “koekjes” zitten bomvol groenten en goedheid!

broccoli 3

Omdat deze koekjes met zoete aardappel zijn hebben ze redelijk wat tijd nodig om gaar te worden. Vandaar dat ze eerst in de koekenpan worden gebakken, zodat ze een lekker krokant korstje krijgen. Daarna gaan ze nog een tijdje de oven in om te garen.

Je hebt nodig.

  • 100 gram geraspte kaas
  • 200 gram broccoli
  • 1 grote zoete aardappel
  • 50 gram kikkererwtenmeel
  • 3 eieren
  • zout, peper en Italiaanse kruiden
  • boter en olie om in te bakken

In dit recept heb ik kikkererwtenmeel gebruikt, op die manier is het zoete aardappel broccoli koekje ook glutenvrij!

1. Verwarm de oven voor op 160 graden elektrisch en 150 graden hete lucht.

broccoli

2. De zoete aardappel èn de broccoli worden geraspt, gewoon met zo’n ouderwetse grove rasp. De broccoli laat zich prima raspen èn is daardoor sneller gaar.

3. Meng de zoete aardappel, broccoli, kaas, zout, peper, Italiaanse kruiden en de eieren door elkaar tot een beslag

4. Nu kan het kikkererwtenmeel bij het beslag, op die manier blijven de koekjes wat beter aan elkaar plakken. Twijfel je of er voldoende kikkererwtenmeel in je beslag zit…vul het gerust aan met wat meer. De smaak van het meel past heel goed bij het koekje!

5. Zet een grote koekenpan op en maak daarin de boter en olie warm. Maak balletjes van het beslag en druk ze in de pan wat aan zodat ze een platte, ronde vorm krijgen.

broccoli 2

6. Bak de koekjes aan beide kanten in ongeveer 10 minuten goudbruin en leg op een bakblik bekleed met bakpapier.

7. Nu kunnen de koekjes de oven in, ongeveer 15 minuten tot ze gaar zijn.

Ook heel lekker met chili saus!

cookies

Cups, Fahrenheit, ounce? Met deze modellen is omrekenen zo gebeurd!

Mijn inspiratie blijft niet beperkt tot recepten of ideeën van Nederlandse bakkers. Veel inspiratie doe ik op via Pinterst, Facebook, BBC food, The great British Bake off (het originele en briljante format van Heel Holland Bakt). Ook nu ben ik veel aan het rondstruinen op YouTube naar leuke en handige filmpjes. Ik ben fan van Laurainthekitchen, joy of baking, the boy who bakes, BBCfood, Foodtube, Callebout… en ga zo maar door! Vaak loop ik in een recept aan tegen het omrekenen van de maten en temperaturen.

Ik wil, zonder al te veel moeite, de recepten uit proberen en er mijn eigen draai aan te geven. En raak, geregeld in de war van alle verschillen in het meten van de maten en de oventemperaturen, cups, ounces, lb’s, galan, inches, farenheit! Iedere keer zoek ik weer op wat farenheit ook al weer in Celsius is en hoeveel een cup bloem ook al weer weegt. Voor het vertalen van de recepten voor mijn eigen blog meet ik alles af en weeg het vervolgens. Dat moet toch makkelijker kunnen!

Dus ik ben op zoek gegaan en kwam daarvoor uit bij de site van Bakken&Zo  want dit wiel is natuurlijk al uitgevonden. Dus vanaf vandaag niet meer zoeken, omrekenen of meten! Gewoon deze pagina van mijn blog in je favorieten zetten en you’re good to go!

De eerste foto is super handig wanneer veel recepten gebruikt waarvoor cups worden gebruikt. Een cup bloem is heel wat anders dan een cup water of boter!

cups (1)klik op de foto om te vergroten.

De tweede foto is een omreken model van Fahrenheit naar Celsius!

celsius farenheit

 

En de derde is minstens zo handig, ounces en pounds (lb’s) naar grammen vertaald.

ounce pound en gram

 

Dit zijn de meest voorkomende ingrediënten, temperaturen en maten die internationaal worden gebruikt bij het bakken. Wanneer je er nog eentje mist, laat vooral een commentaar achter onder dit artikel en ik ga op zoek!

 

devil's foodcake

Devil’s food cake, hemels lekker!

Sinds kort volg ik Laurainthekitchen.com een online kookshow met Laura Vitale in de hoofdrol. Laura is een heerlijke en heel enthousiaste dame met een grote passie voor lekker eten, koken en bakken. Ze is zoals ze het zelf noemt een carb addict :-), dit recept voor devil’s food cake is dan ook van Laura! Haar recepten zijn altijd simpel omdat ze zelf geen zin heeft in moeilijk doen.  Ze heeft Italiaanse roots, wat te merken is in haar pasta recepten en tips en trucs die ze van haar nonna heeft geleerd. Daarnaast is ze zo heerlijk Amerikaans met Amerikaanse recepten, zoals tripple chocolate fudge brownies. Zo zoet dat het glazuur van je tanden springt.Haar man Joe filmt de thuisshow en veel recepten zijn Joe’s favorite! Ik vind haar helemaal geweldig!

Laura Vitale

Zoals zoveel bakkers en baksters is ook zij een inspiratiebron voor mij en heb ik een suikervrije appel kaneel muffin bedacht, gebaseerd op een recept van Laura.

Voor de verjaardag van mijn vriend ben ik op zoek gegaan naar een nieuw recept voor een chocoladetaart en kwam bij Laura uit omdat zij een video heeft gemaakt waarin ze laat zien hoe makkelijk de devil’s food cake is! Het is een chocoladetaart die, in dit geval, bestaat uit 2 lagen. Op iedere laag komt een heerlijke chocolade ganache, die ik gisteren heb gepost.

Het enig nadeel van haar recepten is dat ze alles afmeet in cups, niet iedereen heeft deze cups. Ze zijn trouwens te koop bij de grotere Albert Heijn, 4 blauwe cups in de maten 1 cup, 1/2 cup, 1/3 cup en 1/4 cup. Dat maakt het leven soms wat makkelijker.  Omdat ik graag blog over mijn baksels heb ik een vertaling van het recept in grammen gemaakt, die ik graag met jullie deel. En natuurlijk de video waarin Laura laat zien hoe makkelijk haar recept is.

Voor de devil’s food cake heb je nodig.

  • 300 gram bloem
  • 100 gram cacaopoeder
  • 1/2 tl zout
  • 1 tl bakpoeder
  • 2 tl baking soda: natriumbicarbonaat
  • 300 gram suiker
  • 200 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 125 gram melk
  • 225 gram water
  • 1 zakje espresso instant koffie
  • 3 eieren
  • 1 tl vanille extract of het merg van 1 vanillepeul (verwarm het merg mee in het water en de melk)

Voor de ganache

  • 325 gram room
  • 375 gram pure chocolade of 425 gram melkchocolade

Verwarm de oven voor op 170 graden hete lucht, vet twee springvormen van 22 cm doorsnede goed in en bekleed de bodem met bakpapier.

Stap 1 maak de chocolade ganache volgens deze video instructie en laat 2/3 uur buiten de koelkast opstijven.

Stap 2 zeef de bloem, cacaopoeder, zout, bakpoeder, baksoda samen in een kom.

devil's foodcake

Stap 3 In een steelpan, verwarm de melk, het water, vanille extract/merg en het espressopoeder tot het poeder is opgelost en de smaken zijn ingetrokken. Haal van het vuur en laat afkoelen (hoeft niet helemaal koud te zijn voor het verwerken)

devil's foodcake

Stap 4 Meng in een keukenmachine of mixer de boter en suiker romig

Stap 5 Meng de eieren door het boter/suiker mengsel. Dat kan gaan schiften en is helemaal niet erg want het komt allemaal goed!

Devil's foodcake

Stap 6 Voeg nu de helft van het bloem/cacaopoeder mengsel en de helft van het melk/water/koffie mengsel bij het boter/ei/suiker mengsel, mix door elkaar (dat hoeft nog geen samenhangend deeg te zijn.

devil 4

Stap 7 Voeg nu de rest van het bloem/cacaopoeder mengsel èn de rest van het melk/water/koffie mengsel toe en meng tot een samenhangend beslag. Het blijft vrij dun.

Stap 8 Verdeel het beslag, in gelijke porties, over de springvormen en zet op gelijke hoogte in de oven. Lukt dat niet, bak de helften dan apart van elkaar. Ongeveer 25 tot 30 minuten, wanneer ze gaar zijn komt een satéprikker schoon uit de taart.

Stap 9 Laat de helften volledig afkoelen en snij de cakes bij zodat ze een vlak oppervlak hebben.

devil 5

Stap 10 Smeer nu 1/3 van de chocoladeganache op één van de cakehelften.

Stap 11 Stapel nu de tweede cakehelft op de cakehelft die is ingesmeerd met ganache en smeer nu de hele taart in met ganache.

devil's foodcake

Stap 12 ready to eat!

 

 

chocolade ganache

Chocolade ganache…wat? chocolade met slagroom!

Voor de devils foodcake die morgen op het blog verschijnt  is chocolade ganache een absolute must! Omdat sommige dingen ingewikkelder zijn dan ze lijken ben ik gaan nadenken hoe ik kan laten zien dat bakken heel eenvoudig kan zijn. Zelf volg ik op you tube diverse thuisbakkers die regelmatig nieuwe filmpjes posten met weer en lekker recept, ziet er meestal simpel uit maar dat is het niet altijd.

Vaak denk ik bij het maken van een recept “kind kan de was doen” dus waarom niet echt mijn kind de was laten doen?! Ik heb Max gevraagd of hij het leuk zou vinden om de ganache te maken en we daar een video van te maken! Gelukkig ziet hij dat zitten en wil wel vaker meewerken aan een Toet&Zo productie!

Chocolade ganache is chocolade met slagroom waardoor er een smeerbare chocoladeroom ontstaat die heerlijk is op bijvoorbeeld taart! En dit heb je nodig.

  • 375 gram pure chocolade (fijngehakt)
  • 325 gram slagroom

Stap 1 Verwarm de slagroom tegen het kookpunt (het is natuurlijk mogelijk om smaak toe te voegen aan de slagroom! Vanille, sinaasappelzest, steranijs, verwarm in dat geval de slagroom langzaam zodat de smaken goed in de room trekken).

Stap 2 Giet de warme slagroom over de chocolade en laat een minuut staan.

Stap 3 Roer de slagroom goed door de chocolade totdat een een gladde chocolademassa ontstaat.

Stap 4 Laat 2 tot 3 uur buiten de koelkast opstijven.

Stap 5 roer goed door en smeer over de taart of boterham :-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

suiker

Suikervervangers, laten wij ons massaal misleiden?!

Gisteren zond Tros Radar een item uit over “de nieuwe suikers” met als bovenschrift.

radar

 

 

 

 

 

Steeds meer verpakkingen in het suikerschap claimen een natuurlijk en gezond alternatief te bieden voor de ‘slechte’ witte kristalsuiker. Kloppen deze beweringen wel?

Palmbloesemsuiker, ruwe rietsuiker, kokossuiker, agave-siroop, koudgeslingerde honing, ahorn-siroop en dadelstroop: stuk voor stuk suikers waarvan wordt beweerd dat ze gezonder zijn.

Gebruik je deze suikeralternatieven, dan zou je veel minder last krijgen van een schommelende bloedsuikerspiegel. De suikers zouden zelfs nog allerlei extra vitaminen en mineralen bevatten. Vanwege al deze voordelen zijn ze natuurlijk wel een stuk duurder dan de Hollandse bietsuiker. Maar zijn deze suikers ook echt gezonder?

Met een lijst van de zogenaamde voordelen van suikervervangers of gezonde suiker.

De twee experts aan het woord zijn Professor Dr. Martijn Katan, zijn sporen meer dan verdiend als o.a. Professor Nutrician aan de VU Amsterdam en Professor dr. Aart Jan van der  Lelij, o.a. is hoofd van de Sector Endocrinologie van de afdeling Interne Geneeskunde bij het Erasmus MC. Toch geen onverdienstelijke experts.

Daarnaast heeft professor dr. van der Lelij een interessant artikel geschreven over suikerverslaving, wat mij ook weer heel wat nieuwe inzichten heeft gegeven over mijn eigen eetgedrag, patroon en gewicht. Conclusie van dit artikel is, blijf zo dicht mogelijk bij de natuur, dat lijkt de beste voeding en hou dat je leven lang! Paleo komt daar naar mijn weten het dichtst bij in de buurt.

De conclusie van deze twee professoren op de suikervervanger trend is dat alle suikers ongeveer hetzelfde zijn. Er zitten verschillen in smaak en structuur en misschien ook wel iets in de samenstelling, dit verschil is voor ons lichaam verwaarloosbaar. Maar ze bestaan allemaal uit glucose en fructose, zowel de kokosbloesemsuiker (die op de verpakking zelfs wordt aangemerkt als super food) als ze geraffineerde witte suiker van onze de suikerbiet.

De vraag die bij mij dan opkomt, zijn deze suikers dan juist niet slechter voor ons? De suikerbiet wordt in Nederland verbouwd, wordt met vrachtwagens naar de suikerfabriek, enkele tientallen kilometers verderop, gebracht. Vervolgens daar gezuiverd, verpakt en verscheept. Een stuk minder milieubelastend dan de “gezondere” suikers die vanuit Azië, Afrika, Latijns Amerika naartoe worden verscheept.

Het kijken van de Tros Radar uitzending van gisteren heeft een ontnuchterende werking op mij gehad. Opeens zag ik mijzelf achter de meute aanlopen en verkondigen dat suikervervangers een minder ongezonde keuze zijn dan de witte geraffineerde suiker. Ik heb er zelfs een blog over geschreven! Mijn excuus voor dit misleidende stuk over palmsuiker! Terwijl ik daar zelf maar gematigd onderzoek naar heb gedaan. Ik voel mij voor de gek gehouden, naïef, bedonderd, verleid tot het kopen van dure vervangers en een kudde dier. En de marketing man en vrouw maken natuurlijk graag gebruik van ons kudde gedrag, op die manier rennen we allemaal achter de kokosbloesemsuiker aan en betalen graag € 6,- voor een potje van 350 gram!

Als laatste wordt gesproken over de echte suikervervanger, aspartaam! Een vloek in vele huishoudens! Van de Lelij geeft aan dat er, waarschijnlijk, alleen naar water meer onderzoek is gedaan dan naar aspartaam. Naast alle andere onderzoeken gedaan over aspartaam is er recent (dec. 2013) onderzoek is gepleegd door de EFSA (europian food safety athority) naar de risico’s van het gebruik van aspartaam. De conclusie van de EFSA is dat aspartaam veilig is en heeft de onderzoeksresultaten op de website gezet, in redelijk begrijpelijk Engels.

Ook ik wilde graag geloven dat er gezondere keuzes zijn als het om suiker gaat! En die zijn er! Geen of weinig suiker eten. Kijk goed op verpakkingen van het supermarkt eten en vooral pakjes, zakjes, potjes ed, daar zitten heel veel verborgen suikers in.  Ik laat de dure ahorn siroop, kokosbloesemsuiker, agavesiroop en palmsuiker in het vervolg staan. Wanneer ik toch suiker wil gebruiken kan dat prima met de goedkopere, milieuvriendelijkere, ongezonde suiker.

Aangezien koolhydraten ook suikers zijn ga ik mijn koolhydraat inname nog verder beperken en zal ik mijn blog ook gaan uitbreiden met meer en vaker low of no carb baksels èn hartige baksels!

En omdat ik af en toe nog steeds graag zondig, blijven de quilty pleasures en basistechnieken ook een plekje op de site houden!

Ik ben heel benieuwd naar jullie mening over suikervervangers en de uitzending van Tros Radar. Voor wie de uitzending heeft gemist, bekijk hem hieronder!