banaan karamel

Banaan tarte tatin: banaan, karamel & cake! OMG!

Upside down banana cake, omgekeerde bananen cake, banaan karamel cake, banaan tarte tatin, banoffee cake, banaan karamel taart, sticky banana cake, het is allemaal even goddelijk! Het zoete en zachte van de banaan. De gekaramelisseerde bruine suiker. De karamel die in de cake en de bananen is getrokken. En de knapperige versuikerde kontjes van de cake. OMG! Wat is dat toch lekker!

banaan karamel

 

 

 

 

 

 

 

Afgelopen zondag hielden mijn ouders een brunch, ter ere van de nieuwe badkamer! De kinderen mochten de badkamer officieel openen, waarna we de badkamer konden bewonderen. Omdat de badkamer niet groot is en er een douche en wastafel in geplaatst is was de bezichtiging na 5 minuten weer voorbij en konden wij ons op de brunch storten! Nu is dat bij mijn ouders altijd vrij uitgebreid en in buffetvorm. Voor de kinderen zijn er altijd pannenkoeken en stokjes met fruit en deze keer een chocoladesaus! Omdat mijn ouders niet zo van de zoetigheid zijn heb ik de zoete noot meegenomen in de vorm van…jazeker… de banaan tarte tatin! En wat is dat lekker!! Een echte Guilty Pleasure!

Laatst heb ik een appel tarte tatin gemaakt met een basisdeeg voor tarte tatin. Deze banaan tarte tatin is eigenlijk een cake. Het is een simpel recept dit keer. Je hoeft geen karamel te maken en geen ingewikkeld deeg!

Dit heb je nodig voor de bananencake. Cakeblik (of een gesloten taartvorm 22 tot 24 cm, geen springvorm daar loopt de karamel tussendoor). Vet het cakeblik heel goed in en bedek de bodem met bakpapier. Verwarm de oven voor op 160 hete lucht en 180 elektrisch.

Voor de Karamel

 • 50 gram boter
 • 100 gram bruine suiker

Voor de cake

 • 2 bananen (doormidden en in de lengte doorsnijden, zo heb je 6 stukken banaan) Voor een rond cakeblik heb je misschien meer banaan nodig…
 • 160 gram bloem
 • 1 tl bakpoeder
 • 1/4 tl zout
 • 200 gram suiker
 • 240 ml melk
 • 2 eieren
 • 1 tl vanille extract of essence
 • 120 gram boter op kamer temperatuur

Wanneer je, zoals ik, nogal een spontaan begint met bakken of bedenkt dat je wilt gaan bakken, heb je vaak geen boter op kamertemperatuur. En als jullie net zo zijn als ik, wil je meteen kunnen starten met bakken. Om je boter snel op kamer temperatuur te krijgen, zonder dat deze smelt, heb ik een handige truc. Snij de boter in heel dunne plakjes en spreid deze uit op een bord, op deze manier is de boter snel op kamertemperatuur en hoef je niet lang te wachten.

boter

 

bruine suiker karamelStap 1. Begin met de karamel, hiervoor wordt de boter met de bruine suiker in een pannetje verwarmt. Tot de boter is gesmolten en de suiker zich heeft vermengt met de boter. Het kan geen kwaad wanneer de boter een beetje aan de kook is. De suiker hoeft niet helemaal op te lossen, daarvoor heeft het nog lang genoeg de tijd in de oven.

 

 

 

 

 

banaan in karamelStap 2. Giet de karamel in de cake/bakvorm en leg daar voorzichtig, de bananen in.

 

 

 

 

 

 

 

Stap 3. Maak nu het beslag. Meng hiervoor de droge ingrediënten door elkaar.

Stap 4. Meng de suiker met de boter tot het een romige massa. Voeg hier de eieren een twee eetlepels van de droge ingrediënten aan toe, dit voorkomt dat het mengsel gaat schiften, en meng dit geheel.

beslagStap 5. Voeg in twee gedeelten de melk en de droge ingrediënten door het suiker/ei/boter mengsel tot een samenhangend beslag.

 

 

 

 

 

 

 

Stap 6. Schenk het beslag voorzichtig over de karamel en banaan en zet gedurende 45 tot 50 minuten in de oven. Wanneer je een rond bakblik gebruikt verkort dan de baktijd naar ongeveer 30 minuten. Doordat de cake wat platter is zal deze ook eerder gaar zijn. Prik met een satéprikker of een tandenstoker in de cake, wanneer deze droog uit de cake komt is deze klaar. Wanneer de cake nog nat is verleng dan de baktijd steeds met 5 minuten tot de cake gaar is.

banaan tarte tatin

Stap 7. Zet een bord of rooster of iets dat groot genoeg is om de hele bakvorm te bedekken en keer de cake om. Deze cake kan aan de lucht afkoelen, op die manier wordt de karamel aan de buitenkant van de cake hard en lekker knapperig.

Stap 8. EAT!

banane cake

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>