granola en yoghurt

Granola in winterse sferen.

Een aantal jaren geleden ben ik gestopt met het maken van goede voornemens, tot nu toe. Dit jaar ga ik mijn hart en passie volgen en dat voelt geweldig, ik ben benieuwd wat het nieuwe jaar mij zal brengen. Mijn voornemen bestaat niet alleen uit het starten van dit blog maar zeker ook met bewuster bakken. Want hoe heerlijk al dat bakken ook is, ik wil ook op mijn gezondheid en dat van mijn gezin letten. Ik denk dat het vinden van die balans nog wel eens de grootste uitdaging kan gaan worden.

Maar een goed begin… Vandaar dat dit recept een heerlijk, gezonde granola is. Granola zijn ontbijtgranen die super makkelijk zijn om zelf te maken. In Amerika en Canada helemaal ingeburgerd en ook in Nederland zie ik het steeds vaker. Voor de basis van mijn Granola gebruik ik muesli, waarna je allerlei lekkers kunt toevoegen, precies naar je eigen smaak. Ik ben zelf nog volop aan het experimenteren en zal zeker nog een post wijden aan deze heerlijke ontbijtgranen. Deze variant is de gezonde variant, zonder geraffineerde suiker en dierlijke vetten.

foto

 

 

 

 

 

 

 

Dit recept is voldoende voor een grote pot, ik doe met één pot zeker twee tot drie weken, afhankelijk wie er mee eet!

  •  50 gram kokosolie
  • 20 gram geschaafd palmsuiker
  • 50 gram Ahorn siroop
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 400 gram basis muesli
  • 50 gram lijnzaad
  • 50 gram zonnebloempitten
  • 50 gram pompoenpitten
  • 100 gram amandelen
  • 100 gram hazelnoten
  • 50 gram gedroogde cranberry’s
  • 50 gram rozijnen
  • 1 eetlepel speculaaskruiden (zoutloos)

photo

Verwarm de oven voor op 150 C hete lucht) graden, heb je geen hete luchtoven zet dan de temperatuur op 160 C.

 

 

 

 

Doe de kokosolie, zonnebloemolie, palmsuiker en ahorn siroop in een steelpan en       de overige ingrediënten (behalve de cranberry’s en rozijnen) op een bakplaat met bakpapier. Dat bakpapier maak ik nat onder de kraan, wring het uit en spreid het vervolgens uit over de bakplaat op deze manier blijft de granola niet aan het bakpapier plakken, dat is belangrijk omdat je tijdens het bakken de granola regelmatig omschept. Verwarm dan pas de ingrediënten in de steelpan op een laag! vuur, tot de kokosolie en de palmsuiker zijn gesmolten. Vervolgens giet je dit uit over de granola en verdeelt het direct met een lepel of je handen goed door het mengsel. Dat is belangrijk omdat de kokosolie en suiker weer gaan stollen bij kamertemperatuur en het dan niet meer goed te verdelen is.

Dan gaat de bakplaat de oven in gedurende 3 keer 10 minuten. Iedere 10 minuten schep je de granola goed om zodat alles gelijkmatig kan bakken. Na 3 keer 10 minuten kan de granola uit de oven om helemaal af te koelen,  op deze manier wordt de granola heerlijk knapperig! Dan als allerlaatst worden de cranberry’s en rozijnen toegevoegd

Heerlijk over (soya) yoghurt met vers fruit, als voedzaam ontbijt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>