cake

Basisrecept voor cake! Met uitgebreid fotoverslag en tips!

Het is weer tijd voor een basisrecept, vandaag het basisrecept voor cake! Cake lijkt simpel…en dat is het ook met deze tips en trucs  voor een heerlijk luchtige cake.

Wanneer ik een cake bak komt deze vaak met een gebroken bovenkant de oven uit. Dat maakt vullen of besmeren van de cake lastig en minder mooi. Dat breken van de cake gebeurd doordat de buiten- en bovenkant van de cake eerder gaar zijn dan de binnenkant. De binnenkant rijst en breekt door de bovenkant van de cake. Het traditionele cakeblik dat wij in Nederland vaak gebruiken vind ik dan ook minder geschikt voor een cake. En gebruik liever een ronde vorm, op die manier gaart de cake gelijkmatiger.

De tips!

  1. Gebruik bij voorkeur een ronde bakvorm voor een gelijkmatige garing.
  2. De luchtigheid van deze cake komt door het toegevoegde bakpoeder, toch blijft het belangrijk om de ingrediënten goed te mengen tot een samenhangend beslag.
  3. Meng het beslag niet langer dan nodig! Bij lang mengen gaan de gluten werken en wordt de cake taai en elastisch, in plaats van luchtig en mals.
  4. Om de cake nog gelijkmatiger te laten garen kun je gebruik maken van een natte doek om de bakvorm wanneer deze de oven ingaat. Ik heb daarvoor een reep van een oude handdoek gescheurd die ik nat om de cakevorm vouw. (zie foto hieronder)
  5. Gaar de cake liever wat langer op een lagere temperatuur dan op een hele hoge, dit ook weer voor een gelijkmatiger garing. Ik zet mijn hete lucht oven op 160 graden!
  6. Test regelmatig of de cake gaar is, wanneer de satéprikker nog niet schoon de cake uitkomt verleng de baktijd steeds met 3 minuten en blijf testen.
  7. Wanneer de cake gaar is haal deze dan een minuut uit de vorm om de eerste hitte en stoom kwijt te raken.
  8. Leg de cake daarna weer terug in de bakvorm en leg de bakvorm met cake erin omgekeerd op een rek. Laat volledig afkoelen. Op deze manier trekt een gedeelte van de stoom weer terug de cake in en voorkom je een droge cake.

cake 7

 

  • 150 gram suiker
  • 250 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 100 gram melk
  • 4 eieren
  • 100 gram boter
  • merg van 1 vanillestok of 1 tl vanille extract (voeg toe aan de melk en meng goed door elkaar).

Het samenstellen van de cake! Verwarm de oven voor op 160 graden hete lucht of 170 graden elektrisch. Bekleed de bodem van een springvorm 24 cm met bakpapier en smeer de springvorm goed in met boter.

cake 1

Ik heb voor dit recept geen mixer gebruikt om te laten zien dat het prima zonder keukenmachine kan.

cake 3

1. Meng de boter met de suiker.

 

 

 

 

 

 

cake 42. Voeg de eieren toe, meng goed.

Het kan zijn dat er wat klontjes in het mengsel zitten, zodra er bloem wordt toegevoegd komt dat goed!

 

 

 

 

cake 53. Voeg de helft van de bloem en de helft van het melk/vanille mengsel toe en meng tot een beslag. Voeg daarna de andere helft van de bloem en het melk/vanille mengsel toe en meng tot een glad beslag. Niet te lang mixen!

 

 

 

 

cake 64. Giet beslag in de bakvorm.

 

 

 

 

 

 

cake 75. Maak de handdoek reep nat en vouw om de bakvorm.

 

 

 

 

 

cake 86. Bak gedurende 25 tot 30 minuten en laat omgekeerd op het rek volledig afkoelen.

 

 

 

 

 

cake def7. Geniet van de vanillecake! mmmm

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>