geroosterde groenten

Geroosterde groenten, de lekkerste groenten

Aangezien bakken met groenten op mijn bucketlijst staat vind ik het hoog tijd voor een groente bakblog! En wat is er lekkerder dan geroosterde groenten uit de oven? Voor mij is dat dè manier om groenten klaar te maken.  Thuis zijn wij al een hele tijd op zoek naar hèt recept voor geroosterde groenten. Mijn vriend en ik struinen internet af voor hèt recept voor geroosterde groenten. Eerst even blancheren, dan de oven in, hoge oven temperatuur, lage oven temperatuur, eerst even grillen. Maar iedere keer zijn we niet tevreden over het resultaat.

Tot ik een video tegenkwam van Laura Vitale, zij heeft een video kanaal waarin ze je meeneemt in haar keuken, waar ze de lekkerste dingen maakt. Heerlijk Amerikaans, ze is uber enthousiast. Ik vind haar geweldig! Helemaal omdat zij hèt recept heeft voor geroosterde groenten!

Er zijn een aantal tips voor geroosterde groenten, waardoor ze niet niet mislukken!

 1. Het is handig om groenten te nemen die wat harder zijn, denk bijvoorbeeld aan aardappel, zoete aardappel, wortel, pastinaak, venkel, knolselderij, kookraap, bietjes etc.
 2. Snij de groenten even dik! Het maakt niet uit of het ene stuk langer is dan het andere als ze maar even dik zijn, op die manier zijn de groenten gelijktijdig klaar.
 3. Zorg dat de groenten voldoende ruimte hebben in de braadslee of ovenschaal, het is de bedoeling dat de groeten naast elkaar kunnen liggen. Wanneer ze op elkaar liggen, stomen/koken ze gaar en krijgen ze geen rooster smaak!
 4. Olie de groenten rondom goed in.
 5. De oven mag goed heet zijn 180 graden hete lucht is prima! 
 6. Schud of draai de groenten ieder kwartier om zodat ze gelijkmatig bruinen.
 7. Hoe donkerder of knapperiger, des te langer ze in de oven nodig hebben.

Geroosterde groenten

In dit recept heb ik gekozen voor wortel, pastinaak en zoete aardappel, neem zoveel je wilt, nodig hebt of lekker vindt! Let op! De groenten slinken behoorlijk in de oven!

 • Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht of 190 graden elektrisch
 • Snij de groenten in stukken van gelijke dikte (niet te dun!)
 • Verdeel de groenten over de bakplaat/braadslee/ovenschaal en bedek de groenten met een klein laagje olie, gewoon lekker met je handen husselen.
 • Kruid de groenten zoals je dat lekker vindt (zout, verse kruiden, hele knoflook erbij is ook heel lekker!)
 • In de oven gedurende een half uur tot een uur. Smaken verschillen, ik hou van licht geroosterde groenten, sommige mensen vinden het heerlijk als ze lekker donker en knapperig zijn. Hoe langer hoe donkerder en knapperiger
 • Smullen maar!

geroosterde groenten

 

Deze groenten hebben een half uur in de oven gezeten en zijn daardoor zacht en licht geroosterd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>