Karamel

Zelf gezouten karamel maken!

Oooooooh wat is dat toch lekerrrr, gezouten karamel. Echt een guilty pleasure! Dit recept is redelijk makkelijk te maken. Als je eenmaal deze pot met goud hebt gemaakt zijn de mogelijkheden oneindig!

Wat dacht je van bananenijs met gezouten karamel, als saus over de appeltaart, tussen een macaron of in het brownie beslag! mmmmmm, ik ben zo blij dat ik weer een potje in de kast heb!

Het enige dat even opletten is in dit recept is de karamel, is deze eenmaal diepbruin, dan kan er eigenlijk niets meer misgaan.

Het recept voor de gezouten karamel.

  • 100 gram suiker
  • 30 gram water
  • 175 gram room
  • 80 gram boter
  • 175 fijngehakte witte chocolade
  • zout (dit is voor iedereen weer anders, ik hou van een lekkere zoute smaak en voeg redelijk wat zout toe)

STAP 1, Verwarm op een laag vuur de room.

STAP 2, Voeg suiker en water samen en verwarm in een pan met dikke bodem. Speel wat met het vuur, op een gegeven moment zul je merken dat de suiker aan een kant van de pan gaat kleuren, draai de pan voorzichtig rond en probeer de gekleurde suiker met de rest te mengen. ROER NIET!, door te roeren gaat de suiker greinen (opnieuw kristalliseren, waardoor de suiker niet meer smelt).

Karamel

STAP 3, wanneer de karamel de gewenste kleur heeft mag het van de warmtebron. Voeg nu voorzichtig de helft van de warme room toe aan de karamel. Dit gaat enorm sputteren en komt flink omhoog, roer met een houten lepel goed door. Voeg nu de rest van de room op de karamel en roer nogmaals goed door.

STAP 4, giet de karamel over de witte chocolade en voeg een flinke snuf zout toe.

karamel 1

 

STAP 5, let goed op of de karamel niet te heet is, dit is namelijk een goed moment om te proeven of het zout genoeg is. Zout lost op dit moment nog goed op in de warme karamel.

karamel 2

STAP 6, Roer de stukjes boter door de karamel en laat deze langzaam smelten. Nogmaals goed doorroeren en in een potje gieten.

Karamel

Bewaar buiten de koelkast, dan is de karamel goed smeerbaar. GENIET van deze guilty pleasure!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>