IMG_2361

Banketbakkersroom is echt niet moeilijk!

Soms heb ik zin in een heel ingewikkelde taart…maar meestal niet! De voorwaarde is natuurlijk altijd dat het gewoon erg lekker moet zijn. Vandaar dat ik vaak kies voor een taart met een vulling van banketbakkersroom. Dat is heerlijk romig, niet vet, heel makkelijk te verwerken en er is eindeloos mee te variëren.

Het lijkt me leuk om een paar basisrecepten te gaan delen. Met een paar goede basisrecepten is het helemaal niet moeilijk om je zelfbedachte taart te maken!

Vandaag dus het basisrecept voor banketbakkersroom. Sommige bakkers voegen boter aan het basisrecept toe maar ik vind dat niet nodig. Zonder boter is de room luchtig en fris.

Basis ingrediënten voor een liter banketbakkersroom. Ik hou grammen aan omdat dat veel nauwkeuriger werkt dan met verschillende maten.

  • 700 gram melk
  • 120 gram ei (dat zijn ongeveer 2 eieren maat L)
  • 130 gram suiker
  • 70 gram bloem
  • 2 vanillestokjes (merg eruit halen) of 2 tl vanille essence.

banketbakkersroom 1

Er zijn een aantal handige tips bij het maken van banketbakkersroom, waardoor het eigenlijk niet mis kan gaan.

banketbakkersroom 2

 

banketbakkersroom 3

 

 

 

 

 

 

 

  1. Hou 50 gram van de melk achter en verwarm de rest van de melk in een ruime pan, op matig vuur (zo brand de bodem niet aan) en voeg het vanillemerg en de stokjes toe. Breng langzaam aan de kook. (op de foto heb ik ook wat citroenschil toegevoegd voor de frisse toon).
  2. Meng de 50 gram melk met de gezeefde bloem en klop daar de eieren doorheen.
  3. Haal de pan van het vuur wanneer de melk kookt en verwijder de vanille stokjes.
  4. Giet een gedeelte (ongeveer 1/4) van de melk op het ei/bloem/melk mengsel en klopt goed door met een garde.
  5. Giet nu dit mengsel weer in de pan, bij de rest van de warme melk.
  6. Op laat vuur laten indikken en goed blijven roeren (om aanbranden te voorkomen).
  7. Laat de room even doorkoken, op die manier kookt de bloem gaar en qua smaak niet meer zo aanwezig.
  8. Spoel een diep bord af met water (zo blijft de room niet aan het bord plakken) en giet de room op het bord.
  9. Dek de room af met plasticfolie, leg het folie direct op de room, op die manier ontstaat er geen velletje.
  10. Voor gebruik de room flink kloppen met een garde, zodat het een gladde room is.
  11. Ook heerlijk met vers fruit als toetje!

banketbakkersroom4

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>