MM 1

Een goede fik schreeuwt om marshmallows.

Het voorjaar komt er aan en is de winter (hopelijk) echt voorbij! Ik heb echt geen hekel aan de winter, sterker nog, knisperende sneeuw, hard ijs, blauwe luchten en vriezen dat het kraakt vind ik echt geweldig. Maar de winter zoals we dit jaar hebben gehad is vind ik maar niks, wat mij betreft mag het voorjaar nu echt beginnen.

Ik weet niet of jullie dat herkennen, ik heb dus echt “last” van de voorjaarsopruimwoede en het liefst zou ik een voorjaarsschoonmaak houden. Nee echt! Ik doe het niet, omdat Ik geen zin heb om het alleen te doen! In het voorjaar en zomer is onze tuin een verlengstuk van de woonkamer, de deur staat altijd open en hebben we een paar maanden lang een hele grote woonkamer. Ik hou ervan om mensen over de vloer te hebben, ik kook graag voor ze. Mijn lief wil het liefst iedere dag de bbq aan en is gek op fikkie stoken . We hebben zo’n tuinhaard èn een vuurschaal, ik bedoel maar… En dan mijn ideaal plaatje… na het eten en een paar wijntjes wordt het donker. Dan steken we wat hout aan en gaan lekker met een dekentje bij het vuur zitten. En aan een stokje een heerlijke marshmallow, aan de buitenkant lekker bruin en binnenin dat heerlijk, zachte, warme schuim. Feest voor de kinderen want wat is er leuker dan met een stok in het vuur hangen, wachtend tot je snoepje het allerlekkerst is…

Vandaag is het bij ons zover, voor de eerste keer dit “voorjaar” ik hou tegenwoordig het meteorologische voorjaar aan, gaan we een fik maken. En gisteren heb ik daarom mijn eigen marshmallows gemaakt. Dit keer dus niet “gezond”  snoepen, maar oh zo lekker.

Dit heb je nodig om de marshmallows te maken. Het originele recept is met glucosestroop maar dat kon ik niet vinden en heb daarom honing gebruikt, dat werkte prima! Het is wel van belang om een heel neutrale honing te gebruiken. Als vocht kun je van alles gebruiken, met water is het resultaat, witte marshmallows, met bietensap worden ze roze, met wortelsap oranje en ga zo maar door. Het leuke hiervan is dat de kleur natuurlijk is. Je hebt nodig een keukenmixer of handmixer (met handmixer is het wat lastiger en duurt het wat langer maar het kan wel) en een suiker thermometer.

  • 400 gram suiker + 1 eetlepel
  • 125 gram bietensap
  • 120 gram eiwit
  • 150 gram glucose of honing
  • 10 blaadjes gelatine
  • 150 gram maïzena
  • 150 gram poedersuiker

Stap 1, smeer een (vierhoekige) schaal in met een neutrale olie, ook de randen, en bekleed de schaal met bakpapier.

Stap 2, meng het poedersuiker met de maïzena en bestrooi de schaal met een dun laagje. Schud het mengsel zodat alle olie, dat nog niet met onder het bakpapier zit, is bedekt met het mengsel.

MM 5

Stap 3, wel de gelatine in ruim koud water

Stap 4, verwarm de suiker met het bietensap tot het kookt. Voeg nu de glucose of honing toe zet de warmtebron hoog. Verwarm het mengsel tot 121 graden C.

MM 2

Stap 5, begin met het kloppen van het eiwitten, wanneer de temperatuur van de suikersiroop rond de 114 ligt, klop niet te hard (op half vermogen)! Dit is belangrijk omdat de structuur van het eiwit kapot kan gaan wanneer het te hard wordt geklopt. Voeg 1 eetlepel suiker toe aan het eiwit.

Stap 6, wanneer het eiwit licht en romig is en ongeveer is verdubbeld, geeft niet als het nog geen stijve pieken zijn, kan de suikersiroop langzaam op het eiwit worden gegoten (veilig is wanneer je langs de rand schenkt, dan wordt de siroop niet door de hele kom geslingerd). De mixer blijft ondertussen op half vermogen kloppen, wanneer alle suikersiroop is opgegoten kan de mixer op vol vermogen gaan draaien.

MM 3

Stap 7, blijf mixen tot het mengsel handwarm is (wanneer je handen om de mengkom legt voelt hij warm maar niet heet aan).

Stap 8, haal de gelatine uit het water (knijp NIET uit) en laat op een laag vuurtje smelten.

Stap 9, wanneer de gelatine is gesmolten kan het op het eiwitschuim worden gegoten. LET OP, zet de mixer weer op lage stand. Even goed doormengen en het marshmallow mengsel is klaar.

MM 4

 

Stap 10, giet het mengsel in het bakblik en strijk glad. Nu kan er een eerste laag maïzena/poedersuiker over gestrooid worden met en zeefje. Dit voorkomt plakken.

MM 6

Stap 11, zet het mengsel 12 uur, BUITEN de koelkast, weg.

Stap 12, snij los langs de randen en kiep het bakblik om op een werkbank bestoven met het maïzena/poedersuiker mengsel. Snij de marshmallows in repen en daarna in blokjes.

Stap 13, de marshmallows plakken enorm, leg ze daarom allemaal in het maïzena/poedersuikermengsel, zodat ze allemaal zijn bedekt.

Stap 14, maak een grote fik! Steek de marshmallow aan een stok en hou boven het vuur totdat ze wat beginnen te verkleuren,

Stap 15, controleer of ze niet te warm zijn, dan kunnen ze zó, rechtstreeks van de stok het mondje in! Veel plezier!

MM 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>