Amarican cookie 2

American chocolate chip cookies! knapperig van buiten, zacht van binnen.

Een van mijn favoriete koekjes zijn de american chocolate chip cookies. Die ene, die knapperig van buiten zijn en nog zacht van binnen. Oh het lijkt zo makkelijk, dat koekjes bakken maar ik vind het een van de lastigste dingen om te maken.

Ik heb ondertussen diverse pogingen gewaagd om een lekker cookie te maken. De eerste keer werden ze heel plat een beetje chewy, dat wel maar niet knapperig van buiten, alleen maar dun en chewy en dat is dan weer niet zo lekker ;).  De keer erop waren de cookies wel goed van smaak maar alleen maar knapperig en niet chewy van binnen. Om erachter te komen wat er mis ging heb ik contact gezocht met mijn oud docent Hans Heiloo van the Bakery Institute en begrijp nu wat er mis ging. Ik zal jullie niet vervelen met het technisch verhaal (mocht je daar wel in geïnteresseerd zijn kun je me altijd mailen!).

Ik heb het recept toch een beetje aangepast omdat ik koekjes vaak wat te zoet vind, het resultaat een koekje, niet te zoet, waardoor de hazelnoten en chocolade goed tot zijn recht komen. Mijn belangrijkste ontdekkingen over de cookies, hieronder op een rij.

 1. Gebruik patentbloem (dit loopt niet zo heel erg uit tijdens het bakken).
 2. Bekijk na 10 minuten je koekjes, indien nodig draai je bakblik om.
 3. Probeer alle koekjes ongeveer even groot te maken zodat alle koekjes gelijktijdig gaar zijn.
 4. Wanneer de koekjes uit de oven komen direct op een afkoelrooster leggen, zo garen ze niet door en blijven ze lekker chewy van binnen!

Verwarm de oven voor, hete lucht 170 graden C, elektrisch 180 graden C

 • 115 gram boter (kamper temperatuur) TIP: snij de boter in hele kleine stukjes zo zijn ze sneller op kamper temperatuur.
 • 115 gram kristal suiker
 • 80 gram witte basterdsuiker
 • 50 gram ei
 • snuf zout
 • 200 gram patentbloem
 • 10 gram bakpoeder
 • 150 gram pure chocolade, in kleine stukjes
 • 100 gram hazelnoten

Rooster de hele hazelnoten 10 minuten in de oven, snij ze daarna in grove stukken, op deze manier krijgen de noten veel meer smaak. Klop nu de boter en alle suikersoorten luchtig (je hoeft dit geen tien minuten te kloppen omdat het bakpoeder voor de luchtigheid zal zorgen). Meng het ei met de boter en suiker. Voeg nu de bloem, bakpoeder en het zout toe en meng tot samenhangend deeg (niet overwerken!). Als laatste kunnen de chocolade en de afgekoelde! noten bij het deeg.

Je kunt van dit deeg balletjes maken, die je op de bakplaat wat aandrukt. Leg ze niet te dicht bij elkaar, ze lopen uit tijdens het bakken.

Amarican cookie 1

Nu kunnen de cookies de oven in gedurende 15 minuten. Na 10 minuten even spieken of ze gelijkmatig kleuren, je kunt dan het bakblik eventueel omdraaien. Bekijk voor de zekerheid de onderkant die mag niet te donker worden. Wanneer de kleur goudgeel is kunnen ze de oven uit (dat kan ook in minder dan 15 minuten!). Ze zijn dan nog zacht. Leg ze dan meteen over op een afkoelrooster en je zult zien dat de buitenkant knapperig wordt en de binnenkant, als het goed is, nog lekker chewy is.

Met dit recept heb ik ongeveer 20 koekjes gemaakt.

Amarican cookie 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>