Bon Bon

Shake your bonbon now!

Ooh wat een heerlijke zaterdagen heb ik de afgelopen 4 weken beleefd in Zaandam bij de basiscursus chocolatier. Naast de heerlijkheden die ik daar heb leren maken heb ik ook nog eens heel bijzondere vrouwen leren kennen, dat vind ik echt een mooie bonus. Ik ben geïnspireerd om verder te gaan met Chocolade&Zo en wil naast lekkere dingen maken ook workshops gaan geven, daarover binnenkort meer.

In dit blog sta ik nog een keer stil bij de chocolatier cursus en laat alle lessen en thema’s de revue passeren en zal ook een recept delen, die bij iedereen nogal in de smaak viel!

Witte chocolade truffelsDag 1 Truffels!!

Een truffel is gevulde chocolade met wat je maar wilt, slagroom, witte chocolade, mokka… Voorwaarde om een truffel te heten is dat de buitenkant van de bonbon gecoat is, dat kan met van alles zijn wat je lekker vindt. cacaopoeder, poedersuiker, nougatine, hagelslag, what ever you like.

 

 

Les 2Dag 2 Marsepein en Pate.

Ik ben geen fan van marsepein maar in combinatie met gebrande noten en chocolade viel het reuze mee. Maar de pate vullingen vind ik toch wel het lekkerst. Gebrande noten met karamel overgoten, dit gaat in de blender tot het een soort pasta ontstaat en meng je dit met getempereerde chocolade en dat is dus echt heel erg lekker!

 

Les 3En dan dag 3…Karamel en noten bonbons, daar wordt ik zo blij van!

Sinds ik gezouten karamel heb leren kennen vind ik ook dat een karamel niet zonder kan. Ook al is het maar een klein beetje het maakt een wereld van verschil. we hebben lichte en donkere karamelbonbons gemaakt, allemaal in combinatie met gebrande noten. Donkere karamel, tegen het randje…vind ik toch echt het lekkerst, de karamel heeft een diep bruine kleur en heeft een stevige smaak  een lekkere knal in je mond dus… Je kunt alle noten gebruiken om de karamel mee te mengen mits de noten gebrand zijn minuut of 6 is een oven van 180 graden en warm verwerken in de karamel is het lekkerst en werk het best!

Les 4 aDan les 4, bonbons in vorm gieten.

Nu zal blijken of we goed hebben leren tableren al de lessen. Wanneer chocolade goed is getableerd of getempereerd krimpt de chocolade in de vorm en zal hij er makkelijk, glad en glanzend uitkomen. Zo niet…mislukt je bonbon, spannend!

En, zie hier het resultaat! Gelukt!

 

Het recept dat ik graag wil delen is de hazelnootkaramel, alleen die naam al, toch..? Het is belangrijk om alles klaar te zetten voor je begint (ook pannen, lepels, spatels&zo, dit recept vraagt wat snelheid en dan heb je geen tijd meer om spulletjes te pakken).

  • Suiker thermometer
  • 250 gram suiker
  • 90 gram water
  • 125 gram room
  • 2 vanille bonen (je kunt ook vanille essence gebruiken, 2 tl)
  • 125 gram boter
  • 125 gram glucosestroop of honing
  • 250 gram gehakte hazelnoten (eerst roosteren in de oven 6 minuten op 180 graden) dan hakken.

Zo maak je het.

  1. Verwarm de room met de boter tot kookpunt, niet laten koken en warm houden.
  2. Suiker en water opzetten in een ruime steelpan (niet roeren!) en tot licht bruin laten karameliseren. Haal de karamel van het vuur en giet de verwarmde room VOORZICHTIG op de karamel, de karamel gaat bubbelen en komt omhoog en is super heet!
  3. Voeg dan de glucosestroop of honing toe en kook tot 117 graden C.
  4. Voeg de hazelnoten door de karamel en roer goed door.
  5. Giet de hazelnoten karamel uit op een bakplaat gekleed met bakpapier.
  6. Druk het vervolgens plat tot ongeveer 1 cm
  7. Laat nu de karamel afkoelen
  8. Wanneer de karamel is afgekoeld kun je er blokjes van snijden.
  9. mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

 

 

 

 

2 thoughts on “Shake your bonbon now!

  1. Ook ik heb enorm genoten van de afgelopen zaterdagen. Veel geleerd en bijzondere dames, waaronder jij, mogen leren kennen!

    Heel veel succes en vooral plezier met Toetenzo!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>