Worteltaart 3

Worteltaart maar dan gezonder!

De naam van deze taart is soms toch wat misleidend. Een vriendin van mij nam altijd worteltaart omdat ze dacht dat het een gezonde taart was, tot ze erachter kwam wat er naast wortels nog meer in worteltaart zit! Het is een gewone taart met wortel.

Omdat ik mij heb voorgenomen om meer groenten in mijn cake en gebak te gebruiken en te zoeken naar alternatieven voor geraffineerde suiker en bloem, heb ik een recept van worteltaart gemaakt met palmsuiker en speltmeel. Ik ga uit van een simpele worteltaart, je kunt hier natuurlijk nog noten aan toevoegen. In dit recept heb ik amandelmeel toegevoegd, een heerlijke combinatie met wortel en kaneel! Omdat ik nog steeds aan het bakken ben voor het feestje van mijn zoon, heb ik het beslag in cupcakevormpjes gegoten en is de baktijd aanzienlijk korter dan wanneer je een ronde worteltaart maakt.  Voor dit recept heb je nodig.

  • 200 gram vers geraspte winterwortel
  • 100 gram amandelmeel
  • 100 gram speltbloem
  • 2 eieren
  • 200 gram zonnebloem olie
  • snuf zout
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 100 gram heel fijn gesneden lichtbruine palmsuiker

worteltaart 1Voor een cakerecept begin je altijd met de natte ingrediënten waar je vervolgens de droge aan toe voegt. Klopt de eieren met het zout en de palmsuiker, voeg dan de olie toe, klop dit goed door. Je zult merken dat de substantie mooi dik en glad wordt. Voeg nu de geraspte wortels toe. Meng de kaneel en het bakpoeder door het gezeefde speltmeel. Voeg speltmeel aan het ei,suiker,olie,wortelmengsel toe. Vul de cupcake vormpjes tot halverwege. Ik heb ruim voldoende voor 12 cakejes.

Worteltaart 2Verwarm de oven voor op 170 graden (hete lucht oven) en 180 graden (elektrische oven). De cakejes bakken tussen de 20  en 25 minuten gaar. Check na 20 minuten of een satéprikker schoon uit de cakejes komt. Wanneer de satéprikker schoon uit de cakejes komt direct uit de oven halen, uit de bakvorm halen en omkeren op een rek. Wanneer ik de cakejes bewaar tot de volgende dag pak ik ze na 10 minuten in plastic folie, zo blijven ze lekker mals.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>