choco cupcakes met courgette 3

Chocolade cupcakes met courgette èn palmsuiker, de gezondere variant.

MIjn voornemen voor dit jaar is naast het starten van mijn blog, het testen van alternatieven van geraffineerde suikers en zoeken naar “gezondere” varianten van gebak. Een tijd geleden heb ik besloten om te stoppen met het kopen van kant en klare koekjes en cakejes in de winkel maar deze zelf of samen met mijn kinderen te bakken. Naast dat het gezellig is om samen koekjes te bakken, weet ik op deze manier beter wat mijn kinderen binnen krijgen als ze zoetigheid eten.

palmsuikerDe laatste tijd lees ik steeds meer over suikervervangers en omdat ik wel de eigenschappen van suiker nodig heb in mijn koek en cake èn geen zoetstof wil gebruiken kom ik al snel uit op palmsuiker. In de verwerking van producten heeft het ongeveer dezelfde eigenschappen als de geraffineerde suiker. Het voordeel van palmsuiker is dat het maar licht wordt bewerkt en veel van de mineralen en vitaminen in de suiker bewaard blijven. Daarnaast is de opname van palmsuiker in ons lichaam vrij traag, waardoor de suiker spiegel niet snel stijgt en je langer voldaan bent wanneer je het eet in vergelijking met onze geraffineerde witte suiker. De palmsuiker wordt in vloeibare vorm gewonnen uit een specifiek soort palmboom om vervolgens te worden ingedampt tot harde suiker. Hoe verder het product wordt ingedampt, hoe steviger en donkerder het wordt. De lichte variant is vergelijkbaar met onze bruine basterdsuiker en heel geschikt om koekjes en cakes mee te bakken. De donkere varianten zijn harder en hebben een sterkere karamelsmaak.

choco cupcakes met courgette 1Ook ben ik op zoek naar mogelijkheden om groente in mijn koek en cakes te gaan verwerken. Steeds vaker zie ik courgette, wortel en rode biet in cake recepten voorbij komen. Naast deze groenten zijn er vast nog veel meer mogelijkheden, die ik meer wil gaan onderzoeken.

Deze week ben ik begonnen met het experimenteren met palmsuiker en courgette in combinatie met chocolade en een recept gemaakt voor chocolade cupcakes. De cupcakes zijn direct getest op het verjaardagsfeest van mijn zoon èn ze zijn heel goed ontvangen, ze waren mals, smeuïg en intens van smaak door de pure chocolade en palmsuiker. De courgette is door niemand opgemerkt.

Ik heb de basis verhouding van cake aangehouden, dat werkt prima. Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrische oven) en 170 graden (hete lucht oven).

  • 100 gram tarwebloem
  • 100 gram courgette (fijn geraspt en uitgeknepen)
  • 100 gram lichte palmsuiker (fijn gesneden gekocht of snij fijn in de keukenmachine)
  • 100 gram zonnebloem olie
  • 100 gram pure chocolade, in kleine stukjes gesneden. (ik heb 58% gebruikt)
  • 2 eieren (ook ongeveer 100 gram)
  • 1 tl bakpoeder
  • snuf zout

Zet de olie op het vuur en verwarm tot 65 graden, haal de pan van het vuur en voeg de chocolade toe, laat helemaal smelten in de olie. Klop in een grote mengkom de eieren zodat ze goed vermengd zijn, luchtig kloppen hoeft niet omdat er bakpoeder aan het beslag wordt toegevoegd. Nu voeg je de suiker, uitgeknepen courgette en het olie chocolademengsel aan de eieren toe en meng alles goed. Als laatste wordt de gezeefde bloem en het zout toegevoegd, meng goed door tot een glad beslag. Het is nu erg vloeibaar en dat is prima!

choco cupcakes met courgette 2Om schoon te werken heb ik het mengsel in een spuitzak gedaan en in cupcakevormpjes gegoten, tot halverwege de vorm, dat kun je natuurlijk prima met een ijslepel doen. De cakejes gaan ongeveer 17 tot 20 minuten in de oven. Na 15 minuten testen met een houten prikker, de prikker moet droog uit de cakejes komen,dan direct uit de oven halen. Het is echt van belang dat de cakejes niet te lang in de oven blijven om een smeuïg resultaat te krijgen. Haal de cakejes direct uit de oven en laat ze OMGEKEERD op een rek afkoelen. Op deze manier slaat de condens tegen de cake en blijft deze heerlijk smeuïg en mals! Wanneer je de cakejes bewaard tot de volgende dag pak ze dan in plastic folie, wanneer ze nog niet helemaal zijn afgekoeld. door ze in te pakken trekt het vocht weer in de cakejes, dat maakt hèt verschil! Na 4 dagen waren ze nog heerlijk smeuïg.

choco cupcakes met courgette 3

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>