pompoen geitenkaas Q 3

Hartige pompoen taart met gekarameliseerde ui en geitenkaas

 

Omdat dit blog zeker niet alleen in het teken staat van zoete taart heb ik een prima recept voor een hartige taart met zoete fles pompoen, geitenkaas en rode ui.  Een tijdje geleden heb ik een pompoensoep gemaakt met fles pompoen, dat viel mij zo tegen dat ik sinds dien geen pompoen meer heb gegeten. Tot ik bij een vriendin een Ottolenghi lasagne kreeg met geroosterde pastinaak en pompoen. Door de pompoen in de oven te roosteren werd de smaak intenser en heerlijk zoet. Ik was verkocht! Trouwens alle groenten worden lekkerder door ze te roosteren (mijn bescheiden mening).

Vorige week heb ik een fles pompoen gekocht en ben aan het experimenteren geslagen. Het werd een hartige taart! Op de patisserie cursus heb ik vorige week ook lekker bros quiche deeg leren maken en heb daar specerijen aan toegevoegd die prima samen gaan met de vulling. Als eerste heb ik de fles pompoen geroosterd in de oven, je kunt de schil prima eten maar mijn kinderen houden daar niet van vandaar dat ik hem heb geschild.

Dit heb je nodig voor het deeg.

 • 200 gram patentbloem (je hebt wat glutenwerking nodig voor een wat elastisch deeg)
 • 140 gram koude boter
 • 60 gram ei (dat is ongeveer 1 ei)
 • 2 gram zout
 • 2 gram kurkuma
 • 3 gram koriander poeder
 • 5 gram koud water

Vooral de koriander in het deeg is een bijzonder lekkere toevoeging, ik ben er gek op. Wanneer je niet van koriander houdt kun je het vervangen door komijnpoeder, dat is ook een prima combinatie me de pompoen en ui. Snij de boter in kleine blokjes en kneed er de rest van de ingrediënten doorheen tot een samenhangend deeg. Dit deeg kun je prima nog even doorkneden, hierdoor krijg je glutenwerking en een soepel en licht elastisch deeg. Ideaal voor een quiche. Het deeg minimaal een half uur rusten in de koeling.

pompoen geitenkaas Q 1

 

Wanneer het deeg uit de koeling komt kneed je het kort door tot het deeg doet wat jij wilt! Dus niet te hard (dan scheurt het deeg), maar ook niet te zacht (dan wordt het onwerkbaar). Zorg ervoor dat het aanrecht bebloemd is, zodat het deeg niet blijft plakken. Rol het deeg uit tot ongeveer 3 mm dikte, dun deeg is van belang het zet door het ei en boter nog uit tijdens het bakken.

pompoen geitenkaas Q 2Vervolgens leg je het deeg in een springvorm of quiche vorm van 24 cm en prikt het deeg goed in, zoals onderstaande foto. Zo kan er voldoende lucht uit het deeg ontsnappen. Het deeg is zo geel door de kurkuma, zo mooi!

pompoen geitenkaas Q 3

Voor de vulling:

 • 1 flespompoen
 • 4 rode uien
 • 2 el olie
 • 250 gram pittige geitenkaas (die zachte!)
 • 100 gram room
 • 80 gram melk
 • 150 gram ei
 • zout en peper naar smaak.

De fles pompoen in grote stukken snijden en pitten eruit halen. Wanneer de pompoen is geroosterd is hij prima te schillen. In een oven van 160 graden (hete lucht) 170 (elektrische oven) de pompoen 30 minuten roosteren. Ondertussen kun je de ui in halve ringen snijden en in een grote koekenpan op laag! vuur in de olie langzaam bruin laten worden. Dat duurt ongeveer 15 minuten. Heb geduld het heeft de tijd nodig.

De pompoen in grote dobbelstenen snijden (het is lekker wanneer de pompoen groot genoeg is om te proeven), vervolgens over het deeg verdelen, daar komen de gekarameliseerde uien op en als laatste brokkel je de zachte geitenkaas er overheen.

Roer de room, melk, het ei, peper en zout goed door elkaar en giet dit over het pompoen, ui, kaas mengsel.

45 minuten in de oven op 160 graden (hete lucht) 175 graden (elektrische oven).

 

pompoen geitenkaas Q 4

One thought on “Hartige pompoen taart met gekarameliseerde ui en geitenkaas

 1. Hoi Tamar, twee zielen, een gedachte: Ik ben deze week ook bezig met het quichedeeg, maar dan een glutenvrije variant En dan een melkvrije pompoenvulling Weet nog niet of t gaat lukken hoor Die van jou klinkt super lekker En roosteren doet wonderen met een pompoen Zeker moeite waard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>